Het Eurovisiesongfestival 2017: 6 dingen die u moet weten

Deze week is het weer die tijd van het jaar, de week van het Eurovisiesongfestival. Dit jaar in Kiev, Oekraïne, waar vanavond de eerste halvefinalisten de spits afbijten. Hier zijn alvast 6 dingen die u moet weten over de show.
Topfavoriet van vorig jaar: Sergey Lazaret uit Rusland

Vanavond zit een groot deel van Europa weer voor de televisie om te kijken naar de eerste halve finale van de 62e editie van het Eurovisiesongfestival. De 17-jarige Blanche, die met haar nummer "City lights" ons land vertegenwoordigt, doet vanavond een gooi naar een plaats in de finale. Maar voor het zover is, zijn hier alvast 6 feiten die u moet weten over de liedjeswedstrijd dit jaar.

1. Er zijn eigenlijk 3 shows

Wanneer het Eurosongfestival in 1956 voor de eerste keer werd georganiseerd in het Zwitserse Luganoresort, namen 7 landen deel. Elk deelnemend land had bovendien twee liedjesinzendingen, aldus de BBC.

Door de jaren heen zijn er heel wat deelnemers bijgekomen -dit jaar 42 landen- waardoor de liedjeswedstrijd nu wordt opgedeeld in twee halve finales. De eerste halve finale is vanavond, de tweede halve finale vindt plaats op donderdag 11 mei.

De beste tien van elke halve finale mogen dan het podium op in de finale op zaterdag 13 mei, samen met Oekraïne (het gastland) en de automatisch geplaatste landen Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

2. Hoe gaat de beoordeling in zijn werk?

De juryleden delen de helft van de punten uit. Ze baseren zich daarvoor op de optredens die de kandidaten geven tijdens de laatste generale repetitie, een dag vóór de effectieve live-show.

Maar sinds vorig jaar is hun aandeel belangrijker geworden, want zowel de juryleden als het publiek thuis geven nu apart punten. 

De traditionele puntenverdeling waarbij elk land aan bod komt, gaat gewoon door met enkel de punten van de vakjury. Maar nadien zal de presentator de punten van het publiek combineren en per land toevoegen. Dat gebeurt van de onderkant van de rangschikking naar boven.

De nieuwe puntentelling kan verrassende resultaten opleveren, want de kandidaten zullen halverwege de puntenverdeling niet kunnen inschatten of ze de wedstrijd hebben gewonnen.

3. Australië ligt (even) in Europa

Het was even schrikken toen Australië in 2015 eenmalig een wildcard kreeg van de organisatie om deel te nemen aan de liedjeswedstrijd. Toch viel die deelname in de smaak bij het grote publiek, want het land mocht ook in 2016 opnieuw de andere deelnemers vervoegen op het podium. Ook nu, voor het derde jaar op rij, zullen de Aussies een gooi doen naar een plekje in de finale.

Het is de 17-jarige Isaiah Firebrace die het land dit jaar vertegenwoordigt. Het lied waarmee Isaiah naar Europa afreist heet "Don't come easy". Isaiah is nog niet zo lang bekend in de muziekwereld. In 2016 stapte hij in de spotlights nadat hij meegedaan had aan "The X Factor Australia" en deze talentenjacht won. 

Het gastoptreden van de Amerikaanse zanger Justin Timberlake in de show van vorig jaar deed bovendien de geruchtenmolen draaien dat ook de Verenigde Staten zich kandidaat zullen stellen in de toekomst.

4. Waar vindt het Eurovisiesongfestival plaats?

De 62e editie wordt van 9 mei (eerste halve finale) tot en met zaterdag 13 mei (finale) georganiseerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev na de omstreden overwinning van Jamala met het nummer “1944”, vorig jaar in Stockholm. De laatste keer dat Oekraïne het Eurovisiesongfestival organiseerde was 12 jaar geleden. 

Het Songfestival zal worden georganiseerd in het International Exhibition Centre, een gigantisch complex dat plaats biedt aan maar liefst 11.000 toeschouwers. 

Rusland liet eerder weten dat het de liedjeswedstrijd niet live zal uitzenden op de Russische nationale televisie omdat de Russische zangeres Julia Samoilova niet welkom is in Kiev. De Oekraïense veiligheidsdiensten hebben namelijk een inreisverbod van drie jaar uitgevaardigd omdat ze twee jaar geleden illegaal naar de door Rusland geannexeerd Krim is gereisd.

5. Waar kan ik het Eurovisiesongfestival bekijken?

Op dinsdag 9, donderdag 11 en zaterdag 13 mei zijn er op Eén de live uitzendingen van het Eurovisiesongfestival. Radiopresentator Peter Van de Veire geeft ook dit jaar commentaar.

"Van Gils & het Songfestival" is er deze week ook op de drie Songfestivalavonden voor de live uitzending. "Het Journaal" brengt telkens een verslag vanuit Kiev. Via de online kanalen van Eén kunt u het Songfestival op de voet volgen en ook deredactie.be brengt verslag uit van de wedstrijd. 

6. Wie zijn de deelnemers vanavond?

1. Zweden (Robin Bengtsson) -  I Can't Go On

2. Georgië (Tamara Gachechiladze) -  Keep The Faith

3. Australië (Isaiah) -  Don't Come Easy

4. Albanië (Lindita) -  World

5. België (Blanche) - City Lights

6. Montenegro (Slavko Kalezić) -  Space

7. Finland (Norma John) -  Blackbird

8. Azerbeidzjan (Dihaj) -  Skeletons

9. Portugal (Salvador Sobral) -  Amar Pelos Dois

10. Griekenland (Demy) -  This is Love

11. Polen (Kasia Moś) -  Flashlight

12. Moldavië (Sunstroke Project) -  Hey Mamma

13. IJsland (Svala) -  Paper

14. Tsjechië (Martina Bárta) -  My Turn

15. Cyprus (Hovig) -  Gravity

16. Armenië (Artsvik) -  Fly With Me

17. Slovenië (Omar Naber) -  On My Way

18. Letland (Triana Park) -  Line

Meest gelezen