Hoe herkent u eenvoudig een beroerte? Doe de FAST-test

Het is vandaag de Europese Dag van de Beroerte. Jaarlijkse krijgen 19.000 Belgen, dat zijn er 52 per dag, een beroerte. Elke minuut telt, dus een snelle respons kan van levensbelang zijn. Via een eenvoudige test moet iedereen eenvoudig een beroerte kunnen herkennen.

Bij een beroerte wordt de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling onderbroken. Het risico stijgt met de leeftijd: hoe ouder, hoe groter de kans. Maar het kan werkelijk iedereen overkomen. Door een beroerte snel te herkennen en snel in te grijpen kan hersenschade beperkt worden en kan soms zelfs een leven gered worden. "Elke minuut telt", is de boodschap.

Hoe herkent u nu een beroerte? Dat kan via de eenvoudige FAST-test:

Vier stappen:

  • Face: Vraag het slachtoffer om te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt.
     
  • Arm: Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitsteken en check of ze tegelijk omhoog gaan.
     
  • Speech: stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken.
     
  • Time: schakel onmiddellijk medische hulp in en beperk de schade.

Meer informatie is terug te vinden op: http://herkeneenberoerte.be/

Meest gelezen