Imec maakt chip die zelf muziek kan componeren

Wetenschappers van Imec in Leuven hebben een zelflerende chip ontwikkeld. "Zoals een kind dingen aanleert, leert ook deze chip dingen aan", legt Imec-onderzoeker Diederik Verkest uit. Het onderzoeksinstituut spreekt van een doorbraak in de wereldwijde chiptechnologie.

Computers die leren bestaan al. Maar zij kosten handenvol rekentijd en enorm veel energie. Imec, de Belgische onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, is er nu voor het eerst in geslaagd bestaande geheugentechnologie aan te passen voor deze toepassing en in een chip in te bouwen.

Klassieke chips herhalen wat een programmeur heeft geïnstalleerd. Bij de door Imec ontwikkelde zelflerende chip is dat niet meer nodig. "De chip kan uit een massa gegevens patronen herkennen en kan daar op voortbouwen, net zoals een kind leert dingen doen", legt Verkest uit.

"Geen hiphop"

Concreet hebben de Imec-onderzoekers de chip zelf leren muziek maken. Een reeks menuetten werd in de chip ingevoerd. "De chip leert patronen en ritmes herkennen uit de bestaande menuetten, en kan op basis daarvan zelf muziek maken. Uiteraard lijkt die muziek sterk op de menuetten die wij hebben ingevoerd. Er zal geen hiphop uit komen", verduidelijkt Verkest. Muziek die de chip componeert, is hier te beluisteren.

Volgens Imec gaat het om een doorbraak in de chiptechnologie, waar men op zoek is naar steeds krachtiger en performantere chips die zo weinig mogelijk energie gebruiken. "Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar zo'n zelflerende op het menselijk brein geïnspireerde chips. Wij zijn de eersten die met een demoversie komen."

Toepassingen ziet Verkest vooral in het beheren van grote datastromen - zoals het analyseren van verkeersstromen - en gezondheidstoepassingen. Zo zou de chip kunnen worden ingebouwd in een sensor die de hartslag in de gaten houdt, en bij abnormale ritmestoornissen alarmslaan.

Meest gelezen