Kudde van 2.200 Noorse rendieren moet worden afgemaakt

In Noorwegen in Nordfjella, een gebied tussen Oslo en Bergen, moet een kudde van hertachtigen worden afgeschoten. Uit enkele monsters blijkt dat vier dieren de besmettelijke hersenziekte CWD hebben opgelopen. Het gaat om 2.200 herten, elanden en rendieren.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De Chronic Wasting Disease (CWD) is te vergelijken met de bekende gekkekoeienziekte. De infectieziekte dook voor het eerst op in de jaren 60 en er bestaat voorlopig geen remedie voor. Tot voor kort kwam de ziekte alleen voor in Noord-Amerika en Zuid-Korea. CWD tast het zenuwstelsel aan en is besmettelijk. Het kan evenwel niet overgedragen worden op de mens.

Goed een jaar geleden werd de ziekte voor het eerst ontdekt in Noorwegen bij een rendier. Daarop werden er stalen genomen van zo'n 11.000 hertachtigen. Vier stalen bleken echter positief. Het Noorse ministerie van Landbouw heeft nu de opdracht gegeven om een kudde van ruim 2.000 rendieren af te maken zodat de CWD zich niet kan verspreiden.

Meest gelezen