Luc Sels verslaat Rik Torfs en wordt nieuwe rector KU Leuven

Luc Sels is vanavond verkozen tot nieuwe rector van de KU Leuven. Hij volgt Rik Torfs op aan het hoofd van de universiteit. Sels, bedrijfssocioloog en de huidige decaan van de faculteit economie, won verrassend met een klein verschil: enkele tientallen stemmen.

Luc Sels behaalde 1.088 (50,58 procent) gewogen stemmen. Rik Torfs kreeg er 1.040 (48,35 procent). Sels zou vooral de stemmen van de studentenvertegenwoordigers, het administratief en technisch personeel en het assisterend academisch personeel hebben gekregen. De professoren en docenten, die in het gewogen systeem het zwaarst meetellen, kozen vooral voor Torfs. 

De campagne voor de rectorverkiezingen in Leuven begon sereen, maar kreeg de afgelopen dagen een bewogen einde. Zo diende Sels eind vorige week een klacht in tegen een naaste medewerker van Torfs. 

Luc Sels (50) is bedrijfssocioloog. Sinds 1996 is hij docent aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, waarvan hij intussen al acht jaar de decaan is. Hij is ook directeur van het Steunpunt Werk, voorzitter van het Vlaams Partnerschap Duaal Leren en aan de KU Leuven rectoraal adviseur integratie.

Zijn mandaat als rector gaat in op 1 augustus, een maand voor de start van het nieuwe academiejaar, en duurt vier jaar. Hij volgt hoogleraar kerkelijk recht Rik Torfs op, die sinds 2013 aan het hoofd stond van de KU Leuven. 

Sels: "Sterk inhoudelijk debat gehad"

"De uitslag is een verrassing", erkent Luc Sels bij VRT Nieuws. "Het is ook geen bijzonder groot verschil. Dat wijst erop dat we een sterk inhoudelijk debat gehad hebben, wat geleid heeft tot stemmen in de beide richtingen."

In de volgende weken moet nu vooral verenigd worden, meent hij, al vindt hij niet dat de KU Leuven een verdeelde universiteit is. "Ik herinner me verkiezingen uit het verleden waarbij het verschil zo mogelijk nog kleiner was. En ook bij al die vorige verkiezingen heeft de universiteit snel de rangen gesloten."

Luc Sels reageerde ook al met een boodschap op Twitter:

Torfs: "Ik heb vrede met de uitslag"

Rik Torfs heeft vrede met de uitslag. "Een universiteit is een democratisch instituut, en nu kiest men voor een ander model. Ik heb daar vrede mee", is zijn reactie.

"Ik ben vooral heel dankbaar dat ik me hier de voorbije vier jaar heb mogen inzetten, met een fantastisch team van vicerectoren, die ook vrienden zijn geworden. Ik ben een volbloed democraat en begrijp perfect dat de universiteit weer een andere richting uit wil. Dat is de eeuwige slingerbeweging in de geschiedenis."

Ook Rik Torfs reageerde op Twitter:

Meest gelezen