Michael Sandford: "Stemmen in mijn hoofd wilden Donald Trump dood"

Op 18 juni van vorig jaar was Donald Trump aanwezig op een verkiezingsmeeting in Las Vegas, toen plots tumult in de zaal uitbrak. Een jongeman probeerde de toenmalige presidentskandidaat neer te schieten, maar dat werd hem verhinderd door de veiligheidsmedewerkers. Het bleek om een 20-jarige Brit te gaan, wiens verblijfsvergunning verlopen was. Uiteindelijk was het gerecht mild voor de jongeman, zodat hij begin mei de gevangenis kon verlaten en mocht terugkeren naar zijn moeder in Dorking, Groot-Brittannië. Daar gaf Michael Sandford nu zijn eerste interview, aan nieuwswebsite The Sun.

De 21-jarige Sandford zat intussen een 11-tal maanden in de cel. In december werd hij tot een jaar gevangenis veroordeeld voor onder meer illegaal verblijf in de VS en verstoring van de openbare orde. De straf werd als erg mild omschreven, omdat, mocht hij veroordeeld zijn voor het beramen van een aanslag, hij tot 30 jaar cel had kunnen krijgen.

Sandford was midden 2015 naar de VS gereisd om er zijn vriendin te bezoeken. Dit ondanks het negatieve advies van zijn moeder, die bang was dat haar zoon, die last had van angstaanvallen en leed aan depressies en anorexia, helemaal in de put zou geraken. Moeder Lynne: "Ik heb de plaatselijke gezondheidsdienst gecontacteerd, ik ben gaan praten met de politie. Maar we konden mijn zoon niet tegenhouden."

In de VS leerde Sandford de standpunten van Trump kennen: "De vrienden van mijn vriendin waren erg negatief over Trump. Wat ik in het nieuws zag, maakte me dan ook erg boos."

Toen zijn vriendin opgepakt werd door de politie, ging het van kwaad naar erger. Sandford, die toen in zijn wagen leefde: "Ik hoorde voortdurend stemmen in mijn hoofd die me zeiden dat ik Donald Trump moest vermoorden. Die stemmen werden almaar luider. Op sommige momenten waren ze zelfs aan het schreeuwen. Mijn vrienden vertelden me bovendien dat Trump moest worden gestopt. Dat hij de VS zou kapotmaken. Maar het waren de stemmen in mijn hoofd die me opriepen om hem te vermoorden."

Een dag voor de verkiezingsmeeting ging Sandford naar een schietstand om te leren schieten, want dat had hij nog nooit gedaan. Sandford: "Het werd almaar erger in mijn hoofd. Ook moest ik afrekenen met allerlei dieren die me leken aan te vallen. Ik was me bewust dat er allerlei dingen met me fout liepen, maar hield mezelf voor dat alles oké was."

Op 18 juni stond Sandford 9 uur aan te schuiven om een goede plaats op de meeting te hebben. Sandford: "Toen Trump het podium opkwam, heb ik gevraagd of ik een handtekening kreeg. Ik heb dan geprobeerd om een geweer uit de holster van een veiligheidsmedewerker te pakken, maar dat lukte niet. Hij duwde me onmiddellijk tegen de grond."

"Aan de ene kant was ik ontgoocheld dat mijn poging niet gelukt was, maar mijn rationele kant was blij dat er niemand gewond geraakt was. Ook ikzelf niet, want ik had gedacht dat ik zou worden neergeschoten."

Omdat de rechter rekening hield met zijn mentale toestand ten tijde van de aanslag, kreeg Sandford een eerder milde straf. In de gevangenis kreeg hij de juiste medicatie "waardoor ik terug mijn oude ik kon zijn".

"Dat ik nu terug thuis ben, is geweldig. Ik walg van hetgeen ik gedaan heb. Bovendien vind ik nu dat je politieke meningsverschillen moet uitpraten", besloot Sandford.

Meest gelezen