Natuurpunt: "Er bestaan verschillende soorten van ontbossing"

Natuurpunt benadrukt dat er verschillende soorten van ontbossing bestaan. "Monotone plantages omvormen tot bijvoorbeeld heidegebied is toch iets anders dan het kappen van een waardevol, Europees beschermd boos voor industrie", reageert de natuurvereniging op kritiek van Vlaams minister van Omgeving Schauvliege (CD&V). Toch wil Natuurpunt niet polariseren.

"Als Natuurpunt kritiek heeft op mijn plannen, dat het dan zélf stopt met bossen kappen. Natuurpunt is de grootste netto-ontbosser in Vlaanderen en verantwoordelijk voor een kwart van de gemiddelde jaarlijkse ontbossing." Dat zei Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) in een interview met Knack.

In het interview, waarvan enkele fragmenten op de website van het weekblad staan, gaat het onder meer over het Limburgse Essersbos. Volgens Schauvliege is er meer nieuw bos voorzien dan dat er voor het project gekapt wordt. "Ik kreeg in dit dossier het ene tegenstrijdige advies na het andere, ook van wetenschappers, waarna er een passende beoordeling kwam. De beslissing in het dossier-Essers is trouwens door de vorige regering genomen", aldus de Vlaamse minister.

Schauvliege benadrukt ook dat de Vlaamse regering beslist heeft om de toplaag van de zonevreemde bossen te beschermen. "Ik ben de eerste die dat ooit heeft klaargespeeld. Helaas staan er ook waardevolle bossen op de kaart waar wél iets mee zal gebeuren", aldus de minister van Milieu.

"Eens over probleem, niet over oplossingen"

"Over het probleem van de ontbossing in Vlaanderen zijn Natuurpunt en de minister het eens, over de mogelijke oplossingen blijkbaar niet", reageert Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "De minister en wij zitten op dezelfde golflengte wat betreft het probleem: er is te weinig bos in Vlaanderen en te veel beton."

Natuurpunt wil naar eigen zeggen echter niet polariseren. "Door allerlei cijfers en feiten op een hoopje te gooien, krijg je een ongenuanceerd debat. We willen ook benadrukken dat er toch verschillende soorten van ontbossing bestaan. Monotone plantages omvormen tot bijvoorbeeld heidegebied is toch iets anders dan het kappen van een waardevol, Europees beschermd boos voor industrie", aldus Moeremans.

Meest gelezen