Obama: "Belangrijk dat grote vervuilers zoals VS en China voorbeeld geven"

De Verenigde Staten zullen vooruitgang blijven maken in de strijd tegen de klimaatverandering, zelfs onder de huidige regering van de niet bepaald klimaatvriendelijke president Donald Trump. Dat heeft Trumps voorganger Barack Obama gezegd tijdens een congres over voedselzekerheid, de Global Food Innovation Summit, in Milaan.

In de strijd tegen de opwarming van de aarde vindt Obama dat Washington een leidende rol moet opnemen, samen met Peking. "Het is belangrijk dat de grote vervuilers, zoals de VS en China, het voorbeeld geven", zei Obama. Hij verwees naar de voorbeeldfunctie die die twee landen hebben.

"Het spreekt voor zich dat er verschillen zijn in het energiebeleid van de huidige regering en de vorige", zei Obama. "Sommige stappen" in de strijd tegen klimaatverandering zullen onder Trump "trager gezet worden", maar de vorige Amerikaanse president zei "vol vertrouwen te zijn dat de Verenigde Staten in de juiste richting blijven gaan". Obama verwees daarvoor naar de privésector, die al de conclusie heeft getrokken dat "hernieuwbare energie de toekomst" is.

Een voor vandaag voorziene vergadering in het Witte Huis, waar een eventuele uitstap van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs besproken zou worden, werd echter uitgesteld. Tijdens zijn campagne gaf Trump te kennen dat de VS uit dat akkoord zou stappen, maar sinds hij aantrad, gaf hij ook over dit dossier tegenstrijdige signalen.

"Niet afsluiten van genetische manipulatie"

In zijn toespraak zei Obama verder ook dat hij genetisch gemanipuleerd voedsel ziet als een oplossing voor de duurzaamheid van de planeet. Hij zei zich ervan bewust te zijn dat genetische manipulatie "bijzonder controversieel" is, maar hij voegde eraan toe dat hij als president "geprobeerd heeft om wetenschap zijn houding tegenover voedselproductie en nieuwe technologieën te laten bepalen".

"Het is goed als we voorzichtig zijn in hoe we nieuwe technologieën moeten benaderen, maar ik denk niet dat we ons hiervan kunnen afsluiten."

Meest gelezen