Oudsbergen, zo heet de nieuwste gemeente van het land

Oudsbergen. Dat wordt de naam van de nieuwe fusiegemeente tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek. De inwoners hebben de naam gekozen uit een selectie van vier mogelijkheden.

De bekendmaking vanmiddag was groots aangepakt. In het Sentower Park in Opglabbeek waren lokale schoolkinderen verzameld en vier grote banners opgesteld. Eén voor één werden de banners naar beneden gehaald, tot uiteindelijk enkel nog "Oudsbergen" overbleef. De naam komt van een natuurgebied op de grens tussen beide gemeenten.

Vorig jaar bereikten de Limburgse gemeenten Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode een akkoord over een fusie. Vanaf 2019 gaan ze vrijwillig op in één gemeente, goed voor zowat 23.500 inwoners. Wat de oppervlakte betreft, wordt het de grootste gemeente van de provincie Limburg.

Iedereen die op 1 januari dit jaar in Meeuwen-Gruitrode of Opglabbeek woonde en ouder was dan 12 jaar, kon de voorbije weken zijn stem uitbrengen. Dat kon via het internet, in de gemeentehuizen, in de bibliotheken en op een aantal activiteiten van de gemeenten.

Er waren vier mogelijkheden: Oudsbergen, Donderslag, Oudsberg en Broekstede. De mogelijke namen waren gekozen uit een lijst van 547 unieke inzendingen door een volksjury van 46 inwoners.

"Hopelijk een stimulans voor andere gemeenten"

"Ik vind dat ze goed gekozen hebben, het klinkt goed", reageert Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) bij TV Limburg. "Dit is de eerste gemeentefusie sinds 1984. Limburg neemt een voortrekkersrol op zich. Ik hoop dat dit een stimulans kan zijn voor andere gemeenten."

Foto: Minister Homans tussen burgemeester van Meeuwen-Gruitrode Lode Ceyssens en burgemeester van Opglabbeek  Benny Spreeuwers.

Meest gelezen