President Trump zet FBI-baas James Comey aan de kant

De Amerikaanse president Donald Trump heeft James Comey ontslagen, de directeur van de inlichtingendienst FBI. Volgens Trump is Comey "niet in staat om de FBI efficiënt te leiden en is er nieuw leiderschap nodig om het vertrouwen te herstellen."

De beslissing van Trump zou gemaakt zijn op aanbeveling van Jeff Sessions, de Amerikaanse minister van Justitie, en diens plaatsvervanger Rod Rosenstein. In een brief aan Trump liet Sessions weten dat de FBI-directeur iemand moet zijn "die de regels en de principes van het ministerie van Justitie" volgt.

In de ontslagbrief aan Comey schrijft Trump dat de FBI-chef te weinig leiding heeft gegeven aan de inlichtingendienst. Volgens Trump is Comey "niet in staat om de FBI efficiënt te leiden en is er nieuw leiderschap nodig om het vertrouwen te herstellen."

Wie Comey zal opvolgen, is nog niet bekend. "De zoektocht begint onmiddellijk", laat het Witte Huis weten. (lees verder onder de tweet)

Het ontslag komt kort nadat Comey door het Amerikaanse Congres was gehoord over zijn beslissing om het onderzoek naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton te heropenen, twee weken voor de presidentsverkiezingen. Tijdens de hoorzitting verdedigde Comey die beslissing.

Comey, een Republikein, was in 2013 aangesteld aan het hoofd van de FBI. Hij voerde het onderzoek naar mogelijke banden tussen het campagneteam van Trump voor de presidentsverkiezingen en de Russische regering. 

Vertrek uit Californië

De ontslagen FBI-baas was in de Amerikaanse staat Californië toen hij hoorde van zijn ontslag. Hij annuleerde de toespraak die hij moest geven en vertrok meteen weer naar Washington DC.

Wie is de man die zowel Clinton als Trump tegen zich kreeg?

Meest gelezen