Protesterende taxichauffeurs veroorzaken veel verkeershinder

In Brussel protesteren tientallen taxichauffeurs tegen het taxiplan van Brussels minister van Openbare Werken en Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). De manifestatie veroorzaakte heel wat verkeershinder omdat de chauffeurs tunnels op de Kleine Ring geblokkeerd hadden. Minister Smet vraagt dat de chauffeurs zo snel mogelijk het overleg hervatten in het adviescomité taxi.
Protesterende taxichauffeurs blokkeren een tunnel in Brussel.

Het protest begon vanmorgen toen ongeveer tweehonderd taxi's zich om 9 uur verzamelden op de Koning Albert II-laan aan het Noordstation in Brussel. Een delegatie werd ontvangen door de directie Taxi's van Brussel Mobiliteit op de Vooruitgangsstraat.

Vervolgens trokken de taxi's om 11 uur naar het kabinet van minister Smet. De woordvoerder van de politiezone Brussel-Noord zei dat het om slechts 40 taxi's ging, maar dat het verkeer geblokkeerd zat tussen het Noordstation en het Noordplein.

Rond de middag besloot de karavaan dan naar de Brusselse Kleine Ring te trekken.

Een eerder geplande protestactie van de taxichauffeurs op 30 maart werd afgelast na overleg. De manifestatie van vandaag is een reactie op een rondzendbrief die Brussel Mobiliteit gisteren aan de taxichauffeurs gestuurd heeft met uitleg over het taxiplan.

De directie Taxi's beloofde tijdens de vergadering van vandaag om aan de taxichauffeurs een brief te sturen waarin ze specificeert dat het taxiplan slechts een ontwerp is. "We hebben de indruk dat de administratie een politiek kabinet is", zei Khalid Ed-Denguir, voorzitter van de Belgische Taxifederatie (FeBeT). "We hebben de indruk dat de verantwoordelijken er een plan willen doorduwen zonder overleg. Er bestaat een raadgevend comité waarin het taxiplan kan besproken worden."

Verkeershinder

De manifestatie veroorzaakte heel wat hinder op de Brusselse Kleine Ring. De Leopold II-tunnel werd richting zuid afgesloten voor het verkeer. De Rogiertunnel werd ook een tijd afgesloten, even later opnieuw geopend, en dan opnieuw afgesloten richting zuid. De Hallepoorttunnel werd in beide richtingen gesloten. Iets voor 17 uur werden de tunnels dan vrijgegeven, maar de verkeershinder was daardoor niet meteen opgelost en ook de avondspits verliep moeizaam.

"Er deden zich veel gevaarlijke situaties voor doordat mensen die ongeduldig werden zelfs achteruit reden in de tunnels om uit de file te geraken. De implicaties zijn groot", zo zei Inge Paemen, de woordvoerster van Brussel Mobiliteit.

Ook de maatschappijen voor openbaar vervoer De MIVB en De Lijn ondervonden grote hinder op verschillende lijnen.

Smet vraagt snel overleg

Minister van Mobiliteit Pascal Smet heeft het voorstel van de regering herhaald om rond de tafel te zitten over het taxiplan en dit grondig en intensief te bespreken.

Een eerste vergadering met het adviescomité taxi vond plaats op 19 april waar het plan werd voorgesteld. Daar werd afgesproken dat de sector zijn vragen zou oplijsten zodat het inhoudelijk overleg kon verdergezet worden. Een tweede overleg op 3 mei werd op vraag van de sector uitgesteld.

Sindsdien wacht de minister op de vragen van de sector om het overleg opnieuw aan te vatten. De taxichauffeurs vroegen tijd tot 13 mei om hun vragen op te stellen. De minister is vragende partij om het overleg zo snel als mogelijk op te starten, zo zei Smet.

Meest gelezen