Raoul Hedebouw na messteek: "Triestig dat politici over bescherming moeten nadenken"

Iets meer dan een week nadat hij met een mes werd aangevallen tijdens een 1 mei-viering, gaat volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw stilaan weer aan het werk. Wij zochten hem op in Luik om terug te blikken op het incident. De steun vanuit verschillende politieke hoeken deed hem deugd. "Dat alle politici in ons land het onaanvaardbaar vinden dat er geweld wordt gebruikt, is een sterk signaal."

Van enige angst of nervositeit is bij Raoul Hedebouw niets te bespeuren als hij lachend zijn kantoor aan de Rue Mathieu Laensberg verlaat voor een kort interview. Het eerste interview sinds 1 mei, want welgeteld 8 dagen geleden werd de politicus op straat aangevallen door een 63-jarige man van Turkse afkomst.

"Ik voelde een vuistslag"

"Het was een doodgewone dag en was nog volop bezig met de voorbereiding van m’n toespraak, omdat ik eigenlijk nooit iets op voorhand neerpen", lacht hij. "Maar plots voelde ik een vuistslag in m’n linkerbil. Ik begreep niet zo goed wat er precies gebeurde. Toen ik me omdraaide zag ik een man met een busje pepperspray en zette ik het op een lopen." Hedebouw herinnert zich vooral dat hij de situatie eerst vooral heel absurd vond. "Allez, wie geeft er nu een vuistslag op een bil?"

De PVDA’er had op dat moment nog niet door dat er een mes in zijn bovenbeen stak. "Pas enkele tientallen meters later voelde ik wat warmte aan m’n been en zag ik het bloed. Het mes moet er toen vanzelf uitgevallen zijn."

"Het was belangrijk om door te gaan"

Zodra hij even werd nagekeken door een dokter, besloot Hedebouw om toch nog op het podium te klimmen voor z’n geplande toespraak. "Tja, anders hadden de mensen daar het signaal gekregen dat een messteek een politicus kan afschrikken. Het was belangrijk om door te gaan, voor het publiek en voor mezelf." Al moet hij ook meteen toegeven dat de adrenaline op dat moment door z’n lijf gierde. "En dan voel je helemaal geen pijn."

Pas als hij weer thuis is, dringt de ernst van de hele toestand door. "Toen zag ik voor het eerst de beelden, dat er een mes in me stak. Het zorgde meteen voor een tweede klap", geeft hij toe.

"Nooit verwacht"

Ondanks de aanval wil Hedebouw niets veranderen aan z’n ietwat flamboyante politieke stijl. "Waarom zou ik? Ik heb nog nooit haatmails gekregen en doe nu eenmaal op een heel open manier aan politiek. Dit soort situaties hadden we ook nooit verwacht. Daarom hadden we die dag geen bewakingsfirma ingeschakeld. Maar daar gaan we de komende weken en maanden als partij toch nog eens goed over moeten nadenken. Niet alleen ik. Alle politici die dicht bij de mensen staan, moeten erover beginnen nadenken. En da’s heel triestig."

Het kopstuk van de extreemlinkse PVDA heeft de afgelopen dagen veel steunbetuigingen ontvangen van collega-politici. "Vanuit verschillende politieke hoeken", zo zegt hij zelf. "En dat doet deugd. Dat alle politici in ons land het onaanvaardbaar vinden dat er geweld wordt gebruikt, is een sterk signaal. Daarvoor wil ik ze zeker nog eens danken. Zoveel positieve energie maakt het verwerkingsproces wat gemakkelijker."

Motieven dader nog steeds onbekend

Intussen loopt het gerechtelijk onderzoek naar de dader nog steeds. "We weten eigenlijk nog helemaal niets over z’n motieven", zegt Hedebouw. "Maar er wordt voorlopig niets uitgesloten. Er wordt beweerd dat de man wraak wilde nemen omdat hij naar eigen zeggen niet werd gehoord door de politiek en het gerecht. Ik zou ook niet geantwoord hebben op zijn klachtenbrieven. Maar daar is niets van waar, ik heb nooit iets van de man ontvangen. Ook geen excuses trouwens."

Meest gelezen