Rectorverkiezing Leuven escaleert: studentenraad stapt uit verkiezingscommissie

De Studentenraad van de KU Leuven trekt zich terug uit de verkiezingscommissie. Dat meldt het Leuvense studentenblad VETO en is bevestigd aan VRT Nieuws. De studenten zijn het vertrouwen in Herman Daems, de voorzitter van de commissie kwijt. Maar de verkiezingen boycotten, dat doet de studentenraad niet. De raad wil vooral een kritisch signaal geven.

Volgt Rik Torfs zichzelf op als rector van de KU Leuven of wordt het Luc Sels? Vandaag wordt de eerste ronde georganiseerd in de verkiezingen die daarover zullen beslissen. De kiesstrijd verloopt bijzonder bits. Dat bleek afgelopen weekend al toen kandidaat Sels een klacht indiende wegens een mail van een nauwe medewerker van Torfs. Zowel Torfs als Herman Daems, de voorzitter van de commissie die toeziet op de verkiezingen, zeiden achteraf dat er niets verkeerds was gebeurd.

De studentenraad vindt het niet kunnen dat Daems dat verklaarde zonder daarover te overleggen met de commissie. Dat Daems gisteren nog een mail stuurde met een afsluitende boodschap van rector Rik Torfs over zijn kandidatuur voor de rectorverkiezing, deed de studentenraad beslissen om uit de kiescommissie te stappen.

"Het vertrouwen van de studenten in de voorzitter van de commissie is geschaad", schrijft de studentenraad in een brief aan de kiescommissie. "Aangezien het functioneren van de commissie afhangt van het vertrouwen in de voorzitter, willen wij niet langer deel uitmaken van deze verkiezingscommissie om er ook niet mee vereenzelvigd te worden."

Uitdager Luc Sels weigerde een tekst in te sturen omdat die afsluitende mail verstuurd zou worden tijdens de sperperiode. Dat Daems daarop enkel de tekst van Torfs rondstuurde zonder akkoord van de verkiezingscommissie zette kwaad bloed.

Niet boycotten

Marie Verwingh, voorzitter van de studentenraad, zegt in een reactie aan VRT Nieuws dat de raad door deze démarche in de eerste plaats de werking van de commissie in vraag wil stellen.

Maar de verkiezingen boycotten wil de studentenraad niet: de studentenvertegenwoordigers zullen na de verkiezingen zowel in de Raad van Bestuur als in de Academische Raad meewerken en de uitslag bevestigen. Welke gevolgen er zijn voor de werking van de kiescommissie is nog niet duidelijk, want daar is strikt genomen wel een studentenvertegenwoordiger nodig.

Meest gelezen