Saint-Pierre over Songfestival '87: "Vanbinnen weende ik van ongeloof en blijdschap"

Vandaag is het 30 jaar geleden dat Liliane Saint-Pierre voor ons land aan het Eurovisiesongfestival deelnam met "Soldiers of love". In een interview met deredactie.be blikte ze enkele jaren geleden op dat nummer en de preselectie terug. "Uiteindelijk heeft het publiek mij gekozen."

9 mei 1987 was een van de absolute hoogtepunten in de carrière van Liliane Saint-Pierre. Die dag mocht ze België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival dat in Brussel plaatsvond na de overwinning van Sandra Kim met "J'aime la vie" een jaar eerder.

In een interview met deredactie.be naar aanleiding van haar 65e verjaardag in 2013 blikte Saint-Pierre op haar deelname aan de liedjeswedstrijd terug. "Ik heb "Soldiers of love" mee gecreëerd", zei ze toen. "Ik had dat jaar al verschillende nummers toegestuurd gekregen, maar niks kon me bekoren. Tot ik op een dag domweg televisie zat te kijken en ik alle ellende op het scherm zag. Plots flitste de zin "soldiers of love" door mijn hoofd en ik was vertrokken."

"Backstage liep ik de hele tijd te ijsberen"

Al in 1981 had Saint-Pierre aan de voorrondes van het Songfestival deelgenomen met het nummer "Brussel". Toen eindigde ze nipt op de tweede plek. Zes jaar later had ze meer geluk en schoot ze de hoofdvogel af. Toch vond ze ook die voorrondes best spannend. "Ik was de laatste van 12 deelnemers om op te gaan. Backstage liep ik de hele tijd te ijsberen. Ik moest het opnemen tegen onder anderen Margriet Hermans, Bart Kaëll, John Terra en Sofie."

"Uiteindelijk heeft het publiek me gekozen. De vakjury zette me in de middenmoot, maar toen de stemmen uit de verschillende provincies werden bekendgemaakt, kreeg ik de ene tien na de andere. Op de beelden van toen lijkt het alsof het me niks kon schelen, maar vanbinnen weende ik van ongeloof en blijdschap."

BEKIJK: Liliane Saint-Pierre brengt "Soldiers of love" op het Songfestivalpodium

Meest gelezen