Steeds meer Belgische jongeren werken met tijdelijke contracten

Belgische jongeren werken almaar meer met een tijdelijk contract. Voor 4 op de 10 jongeren is dat al het geval. Tien jaar geleden waren dat er nog maar 3 op de 10. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Voor jongeren tussen 15 en 24 jaar wordt een vaste baan vinden steeds moeilijker. In 2006 werkten 3 op de 10 jongeren met een tijdelijk contract. Sindsdien is dat gestegen naar 4 op de 10. 43,8 procent om precies te zijn. Zo’n significante stijging wordt niet vastgesteld bij de oudere werknemers.

Relatief gezien werken Belgische jongeren toch minder met interimcontracten dan hun leeftijdsgenoten in de buurlanden, want daar werkt meer dan de helft van de jongeren met een tijdelijk contract: Frankrijk is koploper met 58,6 procent, Daarna volgen de Nederlandse jongeren met 55,6 procent en in Duitsland moet 53,2 procent van de jongeren het stellen met een tijdelijke arbeidsovereenkomst.

Opvallend zijn wel de verschillende tendensen: in Duitsland daalt het aantal tijdelijke contracten terwijl er in Frankrijk een toename werd vastgesteld. Wat er in België gebeurt, lijkt dus op een inhaalbeweging in vergelijking met onze buurlanden.

Voor- en nadelen

Vaak kiezen jongeren er zelf niet voor om met een tijdelijk contract te werken. Er zijn namelijk heel wat nadelen aan verbonden. "Je hebt niet echt een toekomstperspectief, omdat je niet weet hoe lang je nog aan de slag zal blijven", klaagt Sarah De Potter van de Vlaamse Jeugdraad. "Je kan ook niet zomaar je contract opzeggen, en een lening aangaan om een eigen woning te kunnen kopen, wordt ook moeilijk op deze manier."

Volgens Paul Verschueren, directeur van Federgon, de koepel van de uitzendsector, zijn er ook voordelen aan een tijdelijk contract. Je kunt van verschillende jobs proeven en zo doorgroeien naar duurzaam werk. Jongeren in tijdelijke contracten is ook geen nieuw fenomeen, zegt hij. "Sinds mensenheugenis komen jongeren op de arbeidsmarkt met contracten van bepaalde duur. De cijfers van vandaag wijken daar niet van af", stelt Verschueren. "Bovendien moeten jongeren hun loopbaanzekerheid niet ontlenen aan hun contract, maar op basis van hun skills en competenties die ze eerst opdoen, om later door te groeien."

Meest gelezen