Vijfde ronde nodig in Gentse rectorverkiezingen

Wat in de vorige drie stemrondes niet lukte, is ook bij de vierde niet gelukt: de Universiteit Gent heeft nog steeds geen nieuwe rector. De vereiste tweederdemeerderheid is ook nu niet gehaald. Het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe strandt op 58,69 procent van de stemmen. Concurrenten Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger zakten voor het eerst onder de 35 procent van de stemmen.

Maar liefst 12.021 stemgerechtigden kropen achter hun computer om hun stem uit te brengen. Dat zijn er al ruim 2.000 minder dan de vorige ronde. Vooral de studenten hebben er stilaan genoeg van.

Terwijl het aantal stemmende studenten de eerste drie stemrondes steeds steeg (van 6.335 studenten in de eerste stemronde naar 8.899 studenten in de derde stemronde), haakten er nu heel wat studenten af. Nog 7.320 brachten er hun stem uit. Nochtans gebeurt de stemming elektronisch en kunnen de studenten gewoon van achter hun eigen computer meestemmen.

"Wij hebben ook zoiets van: Komaan, ’t is echt genoeg geweest!", zegt Selin Bakistanli, van studentenblad Schamper. "Zeker omdat wij het van heel dichtbij volgen en zien dat het er een beetje kinderachtig aan toe gaat. De kandidaten willen dat het over de inhoud gaat, maar eigenlijk gooien ze zelf voortdurend met modder naar elkaar. We zijn het echt beu. Ook een vijfde stemronde zal niks uithalen, want de blanco stemmen gaan alleen maar stijgen." Ondertussen stemt al 7,19 procent blanco.

Zichzelf in de voet geschoten

De opvolging van Anne De Paepe blijft een heikele kwestie. Sinds 21 april proberen ze aan de Gentse universiteit een nieuwe rector te vinden. Tevergeefs. Meer en meer lijkt het erop dat de UGent zichzelf in de voet schoot met de nieuwe stemprocedure.

Sinds dit jaar mogen de studenten meestemmen (al weegt hun stem maar voor 16 procent door) en moet er een tweederdemeerderheid worden gevonden vooraleer de nieuwe rector kan worden benoemd door de raad van bestuur.

De vijfde stemronde komt er komende donderdag al. Vrijdag weten we het resultaat. Als er dan nog steeds geen enkel duo die tweederdemeerderheid heeft, kunnen er nieuwe kandidaten opstaan. En steeds meer studenten hopen dat huidig rector Anne De Paepe zich dan toch nog kandidaat stelt.

"Wij reiken de hand voor een gesprek, maar je kunt moeilijk met jezelf praten"

Studentenblad Schamper: "We zijn het beu, het is genoeg geweest"

Meest gelezen