Vlaanderen trekt 750.000 euro uit voor restauratie kartuizerklooster in Leuven

De Vlaamse overheid kent de KU Leuven een premie toe van 750.811,04 euro voor de restauratie en herbestemming van het 15e-eeuwse kartuizerklooster in Leuven. Dat meldt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Het gebouwencomplex is sinds 1953 beschermd als monument en sinds 2006 eigendom van de universiteit.

Met deze middelen zullen de historische restanten van het kloostergebouw worden gerestaureerd. Op de plaats waar vroeger de kerk stond en nu een noodkapel staat, wordt een nieuwbouw gerealiseerd.

Een buurtcomité verzette zich jarenlang tegen deze bouwplannen en haalde gelijk bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. In januari van dit jaar werd een compromis bereikt waarbij de KU Leuven haar plannen voor bijkomende nieuwbouw voor een deel terugschroefde.

De KU Leuven wil in het gerestaureerde gebouw een "Child Convent" gaan inrichten. Meer bepaald zullen hier drie initiatieven worden geconcentreerd die kinderen met ontwikkelingsproblemen begeleiden. Het gaat meer bepaald om de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de KU Leuven, het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg.

Het klooster werd op het einde van de 15e eeuw gesticht als laatste nieuwe vestiging van de kartuizersorde in de Nederlanden. Een kartuizerklooster is een gemeenschap van kluizenaars, wat duidelijk in de structuur van het gebouw terug te vinden is. Nadat de kartuizers het klooster hadden moeten verlaten tijdens het Oostenrijks bewind werd de inboedel verkocht. Na de Franse revolutie werden de gebouwen vernield. In 1921 nam de Kapucijnenorde er tot 2005 haar intrek.

Meest gelezen