"Dit was Blanche's beste optreden, maar je zag overdondering in haar ogen"

Een dag na de kwalificatie van Blanche voor de finale van het Songfestival blikt commentator Peter Van de Veire met gemengde gevoelens terug op haar performance. "Haar optreden gisterenavond was zonder twijfel de beste versie van "City lights" die we tot nu toe gezien hebben, maar voor Blanche was het intens en niet evident."
AFP or licensors

Bibberen en beven was het gisterenavond niet enkel in menige Belgische huiskamer, maar ook in de commentaarcabine van Van de Veire in Kiev. Voor het derde jaar op rij werd ons land in de halve finale van het Songfestival pas als laatste finalist genoemd. "Je kon bijna voorspellen dat het zo zou lopen. Onwaarschijnlijk dat de organisatie dit opnieuw doet. Een vreemde avond was het alweer", vertelt Van de Veire in "De ochtend".

Positief medelijden?

Ondanks de hoge verwachtingen bij de bookmakers bleef het koffiedik kijken of de relatief onervaren Blanche overeind zou blijven in het Songfestivalcircus. "Ik durfde vooraf mijn geld niet inzetten op een finaleplaats. Je voelde dat we een fantastische song in huis hebben, maar de performance bleef tot na de laatste repetitie twijfelachtig. Gisterenavond stond ze er gelukkig wél. Alle lof voor wat Blanche als 17-jarige heeft neergezet. Maar door haar gebrek aan ervaring zag je de overdondering in haar ogen."

Ondanks de kritiek en twijfels stoot Blanche wel door naar de finale. "Naar mijn gevoel hebben drie factoren daarin een rol gespeeld: het fantastische nummer dat "City lights" is, de aangepaste jurk die voor Blanche beter aanvoelt en de gedrevenheid waarmee ze op het podium stond. Ze wou het absoluut goed doen. Gisterenavond heeft Blanche de beste versie tot nu toe gebracht. Op beeld zag het er bij momenten uit alsof ze in tranen kon uitbarsten. Misschien heeft die intensiteit bij de kijkers positief medelijden opgewekt."

Blanche: "Geloofde het zelf niet"

Blanche zelf toonde zich na het verdict wat overdonderd en emotioneel. "Ik voel me heel goed, nu toch", lacht ze. "Ik wil even rust nemen, in aanloop naar de finale zaterdag. Nu voel ik me opnieuw super, want ik had dit niet meer verwacht tijdens de puntentelling zelf. Het is niet zo dat ik niet meer geloofde in die finaleplek, maar de emoties zaten even hoog", vertelt ze.

En dan nu: de finale

Met Blanche stoot België voor het derde jaar op rij door naar de finale van het Songfestival, waar we zaterdag pas in de - gunstigere - tweede helft van de show aantreden. "Dat is een mathematisch voordeel tegenover topfavoriet Italië, dat in de eerste helft van de avond al te zien is. Nu is en blijft het land topfavoriet, met hun vrolijke nummer dat goed gebracht wordt", aldus Van de Veire.

Wie zijn de andere grote concurrenten van onze Blanche? "Uit de eerste halve finale onthouden we vooral de Portugese kandidaat met hartproblemen, die door zijn persoonlijk verhaal in combinatie met een ingetogen nummer een intens moment wist te creëren in de zaal. En Songfestivalland bij uitstek Zweden moeten we ook zeker in de gaten houden."

Bekijk: een eerste reactie van Blanche en Van de Veire na de verlossende bekendmaking

Bekijk: eerste reactie van Blanche

Meest gelezen