"Eerst dacht ik 'Ocharme', daarna 'Wat een fantastische regisseur'"

De onzekerheid die Blanche op het podium van het Songfestival uitstraalt, is een doelbewuste strategie van haar regisseur. Dat zegt choreograaf Chokri Ben Chikha in "De wereld vandaag". "Op die manier maakt ze van een zwakte een sterkte."
Blanche (links) en Chokri Ben Chikha.

Als een hertje dat angstig in de lichten van een aanstormende wagen staart: zo leek Blanche gisteravond op het podium van de eerste halve finale van het Songfestival in Kiev te staan.

Volgens Ben Chikha was dat geen toeval. "Ik denk dat de act erg goed is geregisseerd", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Toen ik het optreden zag, dacht ik eerst 'Ocharme dat meisje'. Toen ik voort dacht, besefte ik 'Shit, wat een fantastische regisseur'."

"De voorbije weken heeft haar regisseur waarschijnlijk ingezien dat ze een onzekere uitstraling heeft. Ik denk dat hij hierop heeft beslist daarvan een sterk element te maken. Het niet weg te stoppen, maar gewoon uit te spelen."

Die strategie past de choreograaf zelf geregeld toe bij jonge mensen of zijn studenten, zegt hij. "Als ik zie dat niemand er niet in slaagt een andere rol te spelen, hoeft die zich niet te forceren, maar moet die juist proberen van een zwakte een sterkte te maken."

(Lees voort onder video)

"Geen franjes, geen dansers, maar de eenvoud zelve"

Ben Chikha haalt verschillende elementen uit de act van Blanche aan om zijn stelling kracht bij te zetten. "In haar tekst heeft ze het over "All alone in the danger zone" en dat is sterk uitvergroot. Geen franjes, geen dansers, maar de eenvoud zelve. Het accent komt op haar te liggen, zo zie je goed die onzekerheid. Ook in de mode, de fotografie en de film is dit in de mode. Ook daar zoekt men naar authenticiteit, naar mensen die oprecht en herkenbaar zijn. Ook ik zoek dat in het theater, een soort eerlijkheid."

"Over deze act is erg goed nagedacht", besluit hij. "Iedereen is over haar bezig en discussieert over haar. In die zin haalt ze haar slag binnen. Ze is een topic. Ook als sommigen zeggen dat ze met haar stem bijna gaat huilen, past dit helemaal binnen het thema van het nummer. Zo kan ze zichzelf zijn en toch worden geapprecieerd."

Meest gelezen