Aanrandingen Technopolis: "Vier jongens preventief geschorst"

In Technopolis, het wetenschapsmuseum in Mechelen, zijn gisteren 16 meisjes aangerand door vier jongens. De slachtoffers zijn 12 Nederlandse en 4 Belgische meisjes. De daders en slachtoffers zijn allemaal 13 en 14 jaar oud. De school reageert geschokt: "Dit is gedrag dat ontoelaatbaar is. De vier leerlingen zijn preventief geschorst."

De Nederlandse meisjes zitten op een school in Eersel, net over de grens, en waren met hun school op uitstap naar Technopolis. Daar werden ze aangerand door vier jongens, die er met hun school uit Boom waren. 

De jongens lokten de meisjes mee naar de toiletten waar ze hen betastten. Ook vier meisjes uit Boom, die op dezelfde school als de jongens zitten, werden aangerand. De daders en slachtoffers zijn allemaal 13 en 14 jaar oud. De vier jongens werden even opgepakt en zullen later nog verhoord worden door de politie. Ze zijn wel al preventief geschorst door de school. 

"Ik heb de ouders op de hoogte gebracht en de leerlingen preventief geschorst. Ik was enorm geschrokken. Ik ben zelf mama, kan elk moment oma worden, dus het raakt me des te meer. Dit is gedrag dat ontoelaatbaar is. Ik denk dat het nu belangrijk is om de rust terug te brengen voor de andere leerlingen. Nu wachten we het onderzoek af om verdere stappen te ondernemen", vertelt directeur Linda Michiels van de school in Boom. 

Parket: "Verdachten ter beschikking van jeugdparket"

Het parket van Antwerpen, afdeling Mechelen, bevestigt dat er aanrandingen gebeurd zijn in Technopolis. "De slachtoffers waren allemaal op schooluitstap. De politie is ter plaatse gekomen en kon onmiddellijk vier verdachten identificeren. De verdachten zijn ter beschikking gesteld van het jeugdparket dat een gepaste maatregel zal opleggen of eventueel een jeugdrechter zal vorderen. De maatregel kan eventueel bestaan uit een leerproject of een huisarrest", vertelt Lieselotte Claessens van het parket aan VRT Nieuws. 

(lees verder onder de video)

Somers teleurgesteld over beslissing parket: "Niet lik-op-stukbeleid dat we hebben afgesproken"

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) is teleurgesteld over de beslissing van het parket om de daders van seksuele intimidatie te laten beschikken en pas later te verhoren.

"Dit is niet het lik-op-stukbeleid dat wij in ons actieplan samen met het parket hebben afgesproken en gecommuniceerd. Voor mij is dit een totaal verkeerd signaal naar slachtoffers, daders en omstaanders, de drie doelgroepen uit ons actieplan. Het parket had hier kunnen beslissen om de verdachten wel onmiddellijk te verhoren. Dat dit niet is gebeurd is een gemiste kans. Ik zal de procureur hier de komende dagen zeker op aanspreken", klinkt het bij Somers.

"Geen plaats voor dergelijke praktijken hier in Technopolis"

Technopolis betreurt het voorval ten zeerste. "Er is absoluut geen plaats voor dergelijke praktijken hier in Technopolis. Onze medewerkers hebben dan ook adequaat gereageerd door onmiddellijk de politie erbij te roepen. De daders zijn hier dan ook niet meer welkom. Ons hart gaat uit naar de meisjes, met wie we – als ze bekomen zijn – nog contact zullen opnemen", laat het wetenschapsmuseum weten. 

Ook de directeur is geschokt. "Ik vind het schokkend dat dit kan gebeuren in Technopolis, een omgeving waar kinderen zich veilig moeten voelen en een leuke tijd moeten beleven in schoolverband."

Meest gelezen