Abou Jahjah en Ahmet Koç richten straks nieuwe politieke partij op

Activist Abou Jahjah en Limburgs provincieraadslid Ahmet Koç (ex-SP.A) gaan samen een nieuwe politieke partij oprichten. Dat hebben ze met een foto aangekondigd op Twitter. Het programma en de naam volgen in september. De partij wil zich op mensen met een migratieachtergrond richten, maar ze wil ook breed gaan.

De plannen komen niet uit de lucht vallen. Zowel Koç als Jahjah hadden eerder al bekendgemaakt dat ze plannen hadden in die richting. Nu weten we ook dat de twee samen een partij zullen oprichten die er in september moet staan, met een programma en een naam.

Beide heren zijn geen nieuwkomers. Abou Jahjah trok in 2003 al eens naar de kiezer met RESIST, een kartel van zijn omstreden Arabisch-Europese Liga (AEL) met de PvdA. Maar de lijst haalde amper 10.000 stemmen.

Ahmet Koç werd vorig jaar uit de SP.A gezet. Hij zou, met een steunbericht op Facebook voor de Turkse president Erdogan, opgeroepen hebben tot geweld. Koç was een stemmentrekker voor SP.A en zit in de Limburgse provincieraad.

"Toegevoegde waarde scheppen voor alle burgers"

In "De wereld vandaag" op Radio 1 verduidelijkt Abou Jahjah het initiatief. "De aanleiding voor de oprichting van onze partij is dat mensen met een migratieachtergrond zich vaak politieke wezen voelen. Ze voelen zich niet vertegenwoordigd."

Toch wil de partij breder gaan. "De ambitie is om een toegevoegde waarde te creëren voor alle burgers van het land. En waarom met Koç in zee gaan? "We dachten aan hetzelfde en het klikte meteen. We hadden al snel begrepen dat we dezelfde doelen hebben, dan moet je dat samen doen."

Meest gelezen