De vier van Ward Verrijcken: "Heldenbergh in Hollywood en Guy Ritchie pakt "King Arthur" aan"

Onze filmreporter wil de fans van de betere spektakelfilm "King Arthur: Legend of the sword" deze week niet onthouden. Daarom selecteerde hij per uitzondering vier producties uit het aanbod van deze week. "Deze week maakt Johan Heldenbergh zijn Hollywooddebuut en beleven we ook volwaardige kunst in de Belgische bioscopen met de muziek van Django Reinhardt en de literatuur van James Baldwin. Wie zin heeft in een bigbudgetspektakel, kan terecht bij een herboren “King Arthur”", aldus Verrijcken.

The zookeeper's wife (VS)

regie Niki Caro
met Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl, Timothy Radford, Efrat Dor, Iddo Goldberg, Shira Haas, Val Maloku

“The zookeeper’s wife” is een waargebeurd verhaal over een heldhaftig echtpaar tijdens van de Tweede Wereldoorlog. Jan en Antonina Zabinski waren de uitbaters van de zoo in Warschau in de jaren 30. Hun dierentuin werd in de begindagen van de oorlog gebombardeerd.

Daarna gebruikten de Zabinski’s de lege dierenkooien om joden in te verbergen. Dat waren burgers uit Warschau die anders naar de concentratiekampen zouden worden gedeporteerd. Op die manier hebben de Zabinski’s het leven gered van minstens 300 joden.

In “The zookeeper’s wife” speelt steractrice Jessica Chastain een heel mooie titelrol. Het was Chastain zelf die er op stond om Johan Heldenbergh te casten als haar echtgenoot, omdat ze zo een grote fan is van “The broken circle breakdown”. Het is een unieke kans die Heldenbergh met beide handen heeft gegrepen. Hij vertolkt de stille en heldhaftige Jan Zabinski heel geloofwaardig.

Django (Fra)

regie Etienne Comar
met Reda Kateb, Cécile De France, Bea Palya, Bimbam Merstein, Gabriel Mireté, Vincent Frade, Raphaël Dever, Patrick Mille

België boven ook in “Django”. Dat heeft niks met Quentin Tarantino te maken. Het is wel een film over de geniale jazzgitarist Django Reinhardt, die in ons land werd geboren in een dorpje in de Ardennen.

Reinhardt maakte in de jaren dertig vooral furore in Parijs en zelfs Hitler was een fan. De Duitsers wilden hem verplichten op tournee te gaan in Duitsland, maar dat zag Reinhardt als zigeunerzoon niet zitten. Veel zigeunerfamilies werden door de nazi’s opgepakt en ging dan een zekere dood tegemoet in de concentratiekampen.

“Django” is zowel een kunstenaarsportret als een interessante geschiedenisles. Het is een film waarin veel aandacht gaat naar de prachtige onsterfelijke muziek van Reinhardt. De Franse acteur Reta Kateb heeft een jaar lang gitaarles gevolgd om de muziek geloofwaardig na te spelen. Op de soundtrack horen we vooral de muziek van het Nederlandse Rosenberg Trio. Ze hebben de muziek van Reinhardt prachtig nagespeeld.

I am not your negro (VS)

regie Raoul Peck
met James Baldwin, Samuel L. Jackson, Harry Belafonte, Marlon Brando, George W. Bush, Dick Cavett, Ray Charles

Er staat ook een zeer waardevolle documentaire op het filmmenu deze week: “I am not your negro”. De film gaat over de Amerikaanse schrijver en burgerrechtenactivist James Baldwin, die leefde van 1924 tot 1987. De film is gebaseerd op een ongepubliceerd manuscript van Baldwin.

Daarin haalt hij herinneringen op aan de burgerrechtenstrijd van de Afro-Amerikanen in de twintigste eeuw. Hij haalt herinneringen op aan zijn vriendschap met drie helden van de burgerrechtenbeweging: Martin Luther King, Medgar Evers en Malcolm X.

We zien veel archiefbeeld, terwijl Samuel L. Jackson heel plechtstatig de tekst van James Baldwin debiteert. “I am not your negro” is een boeiende documentaire, die ons vooral ook doet beseffen dat de strijd nog lang niet gestreden is, in het huidige Amerika van de Black Lives Matter-beweging.

King Arthur: Legend of the sword (VS)

regie Guy Ritchie
met Char lie Hunnam, Astrid Bergès-Frisbey, Jude Law, Djimon Hounsou, Eric Bana, Aiden Gillen, Freddie Fox, Craig McGinlay

Tot slot: wie zin heeft in een oogverblindende blockbuster, kan zijn of haar hart gaan ophalen aan “King Arthur: Legend of the sword”.
Daarin wordt de legende van Koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel in een modern, hyper kinetisch jasje gestoken door spektakelregisseur Guy Ritchie.

Voor liefhebbers van stoere actie dus en voor de rest is veel aanbod over de donkerste dagen van de twintigste eeuw. Iedereen naar de cinema, dus!

Meest gelezen