DHL Aviation start intern onderzoek naar mogelijk misbruik met dagcontracten

Koerierbedrijf DHL Aviation op de luchthaven van Zaventem start een intern onderzoek naar mogelijk misbruik met dagcontracten. De aanleiding daarvoor is een "Pano"-reportage die vanavond op Eén wordt uitgezonden. Daaruit blijkt dat 250 uitzendkrachten weken- tot maandenlang met dagcontracten werken. Dat mag eigenlijk alleen in specifieke situaties. Reportagemaker Michaël Dilissen ging drie weken undercover nachtwerk doen als lader-losser bij DHL.
© VRT

De arbeidsinspectie is verrast en zegt dat zij geen controles doet in de sector omdat dat zo afgesproken is tussen vakbonden en werkgevers. "Ik vind dit niet menswaardig als dusdanig. We zouden kunnen spreken van een soort van sociale dumping op Belgisch niveau", zegt Philippe Vandenbroeck van de arbeidsinspectie FOD Sociale Zaken.

"Het gaat nu niet eens over vreemde werknemers die illegaal werken. Het gaat over een eigen heel belangrijke sector, die een stuk als waardemeter voor de economie en van de economische groei wordt gekenmerkt, samen met de bouw."

"Daar zijn dus een heel aantal regelingen uitgewerkt door de sector zelf, maar die zijn dus blijkbaar toch niet sluitend. We vinden het een beetje frustrerend dat dit vandaag nog altijd mogelijk is", aldus de arbeidsinspectie.

"Gevaar voor manipulatie en willekeur niet veraf"

De arbeiders durven geen klacht in te dienen omdat ze hun baan niet willen kwijtraken, zegt ook Philippe Vandenbroeck van de Arbeidsinspectie.

"Het probleem in de sector is dat we geen klachten krijgen. De mensen zoeken een job, hechten zich vast aan een strohalm om toch maar iets te hebben. Ze durven niet reclameren, zijn overgeleverd aan de vraag, krijgen een contract of geen contract."

"Vrijdagavond weten ze niet of ze maandag kunnen beginnen. In die omstandigheden is gevaar voor manipulatie en willekeur van die werknemers niet veraf."

"Pano" is vanavond op één te zien om 21.25 uur.

DHL Aviation start intern onderzoek naar misbruik met dagcontracten

Meest gelezen