Erdogan: "VS-bewapening Syrische Koerden is onaanvaardbaar"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageert zoals verwacht bijzonder boos op de beslissing van het Amerikaanse Congres om wapens te leveren aan de Syrisch-Koerdische militie YPG. Erdogan roept de VS op om op die beslissing terug te komen, maar het is weinig waarschijnlijk dat dat gebeurt. Vandaag hebben de Syrisch-Koerdische troepen overigens de Tabqadam veroverd op IS.

"Dit is een blunder. We willen geloven dat onze bondgenoten liever zij aan zij met ons strijden dan een terreurgroep helpen om een andere terreurgroep te bevechten", zo zei Erdogan in een eerste reactie.

Zijn premier Binali Yilderim riep de VSop om terug te komen op de beslissing om wapens te leveren aan de Syrische Koerden. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu deed er een schep bovenop en zei "elk wapen dat verkregen wordt door YPG (Syrische Koerden) is een bedreiging voor Turkije". 

Ankara gaat duidelijk door het dak nu de VS mortieren, lichte wapens en pantserwagens gaat leveren aan de YPG. Volgens Amerika is dat nodig omdat de Syrische Koerden en hun Arabische bondgenoten in de "Syrische Democratische Krachten" (SDF) op het punt staan om Raqqa, de "hoofdsstad" van de terreurgroep IS in Syrië, te veroveren. Vandaag hebben de Syrische Koerden en hun bondgenoten de Tabqa-dam op de Eufraat ingenomen. Dat is de laatste halte op weg naar Raqqa.

Turkije beschouwt de Syrisch-Koerdische militie YPG als "een verlengstuk van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK", die in het oosten van Turkije een guerillaoorlog voert tegen het Turkse leger.

Anderzijds is Turikije een belangrijk lid van de NAVO, al verzuren de relaties tussen Ankara en het Westen al een tijdje, ook al wegens de autoritaire regeerstijl van Erdogan. 

Meest gelezen