Ex-premier Valls is voorlopig niet welkom bij beweging van Macron

De socialistische ex-premier Manuel Valls krijgt bij de komende parlementsverkiezingen wellicht geen plaats op de lijst van La République en Marche, de beweging van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. "Hij voldoet op dit moment niet aan de voorwaarden", luidt het. Valls maakte gisteren bekend dat hij kandidaat wilde zijn voor La République en Marche.
Emmanuel Macron en Manuel Valls

Definitief afgewezen is Valls nog niet, maar afgaande op een interview met Jean-Paul Delevoye, de man verantwoordelijk voor de kandidaturen, ziet het er niet goed uit. De kandidatuur van Valls voldoet op dit moment niet aan de voorwaarden, zegt hij, zonder details te geven.

Delevoye laat ook weten dat La République en Marche niet aan "recyclage" wil doen en geen vangnet zal worden voor politici die schrik hebben om hun postje te verliezen. "Wat we willen brengen, is een nieuw politiek aanbod van burgers."

Volgens correspondent Frank Renout kiest de beweging van Macron heel bewust voor vernieuwing en verbreding en is er daarom geen plaats voor Valls. "Ze willen niet alleen maar politici op de lijsten. Ze willen ook mensen van buiten de politiek."

Deadline morgen

"Ik blijf socialist, ik zal mijn dertig jaar politiek engagement niet ontkennen en wil mijn verantwoordelijkheid opnemen. Ik wil dat Macron slaagt. Ik zal kandidaat zijn van de meerderheid van de president. Ik wil me inschrijven bij zijn beweging, La République en Marche", zo had Valls gisteren gezegd op de radio. Zonder eerst te overleggen met Macron of anderen van de beweging. 

Morgen maakt La République en Marche bekend wie op de lijst zal staan voor de presidentsverkiezingen.

Wie is Manuel Valls?

Manuel Valls was van 2014 tot eind vorig jaar premier van Frankrijk. Hij nam ontslag als premier omdat hij de presidentskandidaat wilde worden van de socialistische partij, maar bij de voorverkiezingen moest hij onverwacht de duimen leggen voor Benoît Hamon. Dat Valls toen meteen zijn steun uitsprak voor Macron, werd binnen de partij slecht onthaald.

Uiteindelijk sneuvelde Hamon op zijn beurt bij de algemene voorverkiezingen en sprak toen ook zijn steun uit voor Macron als presidentskandidaat.

Meest gelezen