Filiaal van Publifin eist 50.000 euro van leden onderzoekscommissie

Nethys, een filiaal van de omstreden Waalse intercommunale Publifin, eist een vergoeding van 50.000 euro van vijf leden van de onderzoekscommissie van het Waalse Parlement. Volgens Nethys hebben die vijf politici zich bezondigd aan laster en aan het schenden van het vermoeden van onschuld. Het Publifin-schandaal draait rond bezoldigingen van politici in ruil voor niet-geleverde diensten.

Volgens de advocaten van Nethys hebben de vijf leden van de parlementairer onderzoekscommissie zich tijdens hun werk of in de media op een ontoelaatbare wijze uitgelaten over de kwestie. Op die manier zou het vermoeden van onschuld in vraag gesteld zijn, was er sprake van laster en zouden de rechten van de verdediging geschonden zijn.

De rechtszaak is gericht tegen Olga Zrihen (PS), de voorzitster van de onderzoekscommissie, maar ook tegen vier andere leden, die behoren tot de PS, de liberale MR, Ecolo en CDH.

Volgens Nethys kunnen die zich niet verschuilen achter hun parlementaire onschendbaarheid omdat die niet van toepassing is voor uitlatingen van politici in de media.

De vijf leden van de commissie wijzen de rechtszaak af en spreken over "een nieuwe poging tot intimidatie" van Nethys. Dat laatste is zowat de kern van de intercommunale Publifin en omvat de activiteiten in telecom, media en energie.

Het schandaal draait rond nep-adviesraden die enkel dienden om politici aan zitpenningen en andere vergoedingen te helpen. In de zaak zijn al tal van Waalse politici moeten opstappen, onder hen de bevoegde minister in de Waalse regering. Vooral de PS lijdt in de peilingen onder het schandaal.

Meest gelezen