Gatz trekt 250.000 euro uit voor "doorbraaktrajecten" voor Vlaamse kunstenaars

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wil inzetten op "doorbraaktrajecten" om kunstenaars op een sleutelmoment in hun carrière eenmalig te ondersteunen om zo een doorbraak in het buitenland te forceren. Dat zegt hij bij de opening van de Biënnale van Venetië. Op die manier wil hij Vlaamse kunst internationaliseren.

"Ik vind het belangrijk om onze kunstenaars te steunen die op de rand van een internationale doorbraak staan", zegt Gatz in Venetië. "Daarom lanceer ik nog in 2017 de steun voor doorbraaktrajecten." De minister maakt hiervoor 250.000 euro vrij.

Daarnaast moeten ook de bestaande residentietoelagen ertoe leiden dat Vlaamse kunstenaars een plaats in de internationale kunstwereld verwerven. En er zijn de tussenkomsten voor buitenlandse publieke presentaties. Die bestonden al, maar het budget wordt fors verhoogd van 590.000 euro tot 740.000 euro. Voor de deelname aan de Biënnale van Venetië dit jaar is een bedrag vrijgemaakt van 360.000 euro, en daarnaast is er ook recent 150.000 euro geïnvesteerd in de renovatie van het Belgisch Paviljoen op de Biënnale.

Dirk Braeckman, die dit jaar ons land vertegenwoordigt in dat paviljoen, komt overigens niet meer in aanmerking voor de hogergenoemde doorbraaktoelage. Zijn doorbraak is al een feit.

Meest gelezen