Johnny Hallyday, Adele en Rossini: dit zijn de culturele voorkeuren van Macron

Net als zovele Franse staatshoofden voor hem, presenteert Emmanuel Macron zich als een cultureel en belezen man. De Franse krant Le Figaro meent precies te weten welke voorkeuren de nieuwe Franse president heeft op vlak van muziek, film en theater.

1. Johnny Hallyday

Als Macron een muzikaal idool heeft, dan is het wel Johnny Hallyday, zo weet Le Figaro. Al verschillende keren is de pas verkozen Franse president op concerten van "de Franse Elvis Presley" gespot (zie eerste video onder).

Zijn favoriete nummer van Hallyday is "Gabrielle" (zie tweede video onder). Volgens de krant speelt hij het voor elke politieke bijeenkomst in zijn loge af om zich beter te kunnen concentreren.

Naast Hallyday houdt Macron ook van het werk van Francis Cabrel, Charles Aznavour, Jacques Brel, Adele, Christine and the Queen en Léo Ferré.

2. Gioachino Rossini

Ook klassieke muziek kan Macron bekoren en dan vooral de composities van de Italiaanse componist Rossini. Zo heet de hond van de president en zijn echtgenote Brigitte Figaro, naar het hoofdpersonage van de opera "De barbier van Sevilla".

Zelf is Macron een verdienstelijke pianist met een diploma van het conservatorium van Amiens op zak. Naast Rossini houdt hij van het werk van onder meer Schumann, Bach, Liszt en Beethoven.

3. Michel Audiard

De favoriete scenarist van Macron is Michel Audiard. Naar verluidt pakt hij graag uit met beroemde citaten uit zijn scripts. Daarbij gaat zijn voorkeur uit naar "Les tontons flingueurs" ("Monsieur gangster") uit 1963.

4. "Amarcord"

Le Figaro kent ook de favoriete films van Macron. Een daarvan zou "Amarcord" zijn, de autobiografische cultfilm van Federico Fellini uit 1973 waarin de Italiaanse regisseur herinneringen ophaalt aan Rimini onder het fascisme in 1937.

5. "La grande illusion"

Ook "La grande illusion" van Jean Renoir uit 1937 is volgens Le Figaro een van de favoriete films van Macron. Die speelt zich af tijdens WO II en was in 1939 goed voor een Oscarnominatie in de categorie beste film.

6. Christian Hecq

Het echtpaar Macron gaat vaak naar het theater. Dat hoeft niet echt te verwonderen gezien die kunstvorm aan de basis van hun relatie lag. Vooral bij de Comédie-Française in Parijs zijn ze kind aan huis waar zo vooral stukken bekijken waarin de van oorsprong Belgische acteur Christian Hecq meespeelt. Volgens de krant zijn het intussen goeie vrienden.

7. Michel Fau

In augustus 2016 reisde het echtpaar Macron dwars door Frankrijk om op het Festival van Figeac in de Lot naar Michel Fau te luisteren die daar werk van Samuel Beckett opdroeg, meteen een tweede favoriete acteur van Emmanuel en Brigitte.

8. Line Renaud

Macron mag ook Line Renaud onder zijn vrienden rekenen. de Franse zangeres en actrice is bij ons onder meer bekend van haar rol in de film "Bienvenue chez les Ch'tis" van Dany Boon uit 2008. Samen met Brigitte mist Emmanuel geen enkele van de theaterstukken waarin ze meespeelt. Ze zijn ook vaak te gast in haar huis in Jonchères waar ze diners geeft.

FRANCK CASTEL/MPP

9. Pierre Arditi

Ook het acteerwerk van Pierre Arditi valt in de smaak bij het echtpaar Macron. "Ik heb Emmanuel Macron begin 2015 leren kennen toen mijn vriend Bernard Murat officier in het Légion d'honneur werd", citeert Le Figaro hem. "Sindsdien praten we geregeld. Ik zou hem omschrijven als een humanist met een romantische kant."

Archives du 7e Art/Gloria Films

10. François Berléand

Twee jaar geleden maakte het echtpaar Macron eveneens kennis met de Franse acteur François Berléand. Sindsdien brengen ze hem vaak een bezoek in Parijs waar hij hen aan grote namen uit de culturele wereld voorstelt. "Telkens blaast Macron ons omver", zegt hij. "Op vlak van cultuur kent hij altijd meer dan de rest van het gezelschap samen. hij heeft een fenomenaal geheugen."

Archives du 7e Art/Alicéléo