Kans dat België drie keer op rij laatste qualifier is? 0,1 procent

"Jaaa! Smeerlappen! Ze doen het opnieuw!" Songfestivalcommentator Peter Van de Veire vertolkte gisteravond het collectieve gevoel van de Belgen: voor het derde jaar op rij kwam ons land pas als laatste uit de enveloppe met de finalisten voor het Songfestival. De kans dat dit puur toeval zou zijn, blijkt klein.

De eerste halve finale van het Songfestival 2015. De presentatoren zijn klaar om de landen af te roepen die zich hebben geplaatst voor de finale. "We zullen dit doen in een totaal willekeurige volgorde", zeggen ze. België is met Loïc Nottet (Rhythm inside) een van de favorieten. Maar het is wachten tot de laatste qualifier om de Belgische driekleur te zijn verschijnen.

2016, de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Er zijn al 9 finalisten "lukraak" aangekondigd. Laura Tesoro (What's the pressure) is daar niet bij. Echt favoriet was ze niet. De hoop in het Belgische kamp was al enigszins opgegeven wanneer ons land zich toch als laatste plaatst. "Smeerlappen", zegt een opgeluchte Peter Van de Veire. Het scenario herhaalt zich gisteravond tijdens de eerste halve finale van het Songfestival editie 2017.

Hoe "willekeurig" is het "lukraak" in Songfestivaltermen? Wat is de kans dat België op die manier drie keer op rij als laatste uit de bus komt?

Kans van 0,1 procent

We vroegen het aan docente wiskunde Conny Van den Brande en haar studenten van de tweede bachelor secundair onderwijs aan de hogeschool Thomas More in Mechelen.

Hun uitleg: "Van de 10 landen die mogen doorgaan, heeft elk land een even grote kans om als laatste te worden geproclameerd. Die kans is dus 1/10. De kans dat dit 3 keer elkaar na elkaar gebeurt, is dan 1/10 x 1/10 x 1/10 = 1/1000 = 0.001 of 0,1 procent."

Hun conclusie: "De kans dat België drie keer na elkaar als laatste wordt afgeroepen, is dus uitzonderlijk. En misschien niet toevallig? Het is mogelijk dat er dus andere motieven in het spel zijn..."

(lees verder onder foto)

Knipoog

Wanneer we Jean Philip De Tender (directeur Media van de EBU, de organisator van het Songfestival) opbellen, hoeven we onze vraag niet eens te stellen. "Het gaat over de proclamatie van de gekwalificeerden zeker?" Maar De Tender blijft enigszins enigmatisch: "Het kan puur toeval zijn, het kan ook een knipoog zijn".

Sta ons toe ervan uit te gaan dat het wel degelijk om een knipoog gaat. Een vette knipoog zelfs. "Lukraak wil zeggen dat de volgorde waarin de gekwalificeerden worden afgeroepen niets verklapt over de resultaten in de halve finale. De eerste die afgeroepen wordt, is dus niet noodzakelijk als eerste geëindigd", legt Songfestivalkenner André Vermeulen uit. "Maar de organisatoren willen het wel graag spannend houden voor liedjes waar veel buzz rond is. Daarrond bouwen ze de volgorde van het afroepen." Philip Houtermans van Songfestival.be beaamt: "Wat ze altijd doen, is een van de favorieten van de fans tot het laatste houden."

Zo werd in 2013 Anouk voor Nederland als laatste afgeroepen, terwijl het publiek haar naam luidop scandeerde. "Bij Loïc waren we ook overtuigd dat hij zich ging plaatsen en Laura kon vorig jaar eveneens op sympathie rekenen van het publiek", aldus André Vermeulen. "Bij Blanche gisteren was het spannender en was de opluchting het grootst in vergelijking met de vorige keren want aanvankelijk leek ze veel kans te maken, maar ze is toen wat weggezakt."

Blik op echte resultaten?

De echte resultaten van de halve finales worden pas openbaar gemaakt na de finale op zaterdag. Het blijft koffiedik kijken of er echt (n)iets af te leiden valt uit de volgorde waarin de finalisten worden afgekondigd tijdens de halve finales.

De voorbije twee jaar zaten de winnaars van de halve finales telkens bij de eerste vijf aangekondigde qualifiers. (Gisteren kwamen favorieten Zweden en Portugal respectievelijk als vierde en vijfde aan bod). Maar in andere jaren was dat niet het geval. Zo kwam de naam van Tom Dice - de winnaar van de eerste halve finale in 2010 - pas als achtste uit de bus.

Tom Dice haalde uiteindelijk in de finale een zesde plaats, het beste Vlaamse resultaat ooit. Loïc Nottet werd in 2015 dan weer tweede in zijn halve finale en vierde in de finale, Laura Tesoro respectievelijk derde en tiende. Het feit dat Blanche als laatste werd geproclameerd, is dus misschien inderdaad mogelijk een knipoog in de goede richting. Al blijft het erg opvallend dat België drie keer op rij als laatste wordt afgeroepen.

De enige die echt weet hoe de vork aan de steel zit, is Jon Ola Sand. Hij is de "supervisor" van het Eurovisiesongfestival. De man komt altijd in beeld om officieel te declareren dat de resultaten geteld zijn. Hem konden we vandaag niet bereiken. 

BEKIJK: Loïc Nottet stoot door naar de finale in 2015

BEKIJK: Laura Tesoro stoot door naar de finale in 2016

BEKIJK: Blanche stoot door naar de finale in 2017

Meest gelezen