Luc Sels: "Minder de man zoals Torfs, meer de ploeg"

De KU Leuven had gisteren aan één stemronde genoeg om te weten wie daar de nieuwe rector zou worden. Die nieuwe rector is niet opnieuw Rik Torfs, maar wel Luc Sels (50) geworden. Als bedrijfssocioloog was Sels tot voor kort nog decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. De vraag is nu: welke andere accenten gaat hij leggen tijdens zijn rectoraat?
Kurt Desplenter

Luc Sels (50) is sinds 1996 docent aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, waarvan hij intussen al acht jaar de decaan is. Binnenkort is hij de jongste rector ooit aan de KU Leuven. Zijn mandaat  gaat in op 1 augustus, een maand voor de start van het nieuwe academiejaar, en duurt vier jaar. Hij volgt hoogleraar kerkelijk recht Rik Torfs op, die sinds 2013 aan het hoofd stond van de KU Leuven.

Vorige week nog diende Sels een klacht in bij de kiescommissie. De campagne werd dus hard gespeeld, maar het beleid moet volgens hem dan ook anders.

"Meer de ploeg"

Sels vertelde eerder bedenkingen te hebben bij de beleidsstijl  van Rik Torfs, en zal bepaalde beleidsaspecten in de toekomst anders aanpakken. Zo zegt hij minder snel te reageren in de media dan voorganger Torfs.

"Als het gaat over de grote maatschappelijke thema's van vandaag, zal ik me geduldig omringen met de experten die we hebben. Maar als het gaat over het belang van de universiteit en de keuzes die gemaakt moeten worden op politiek vlak, dan moet ik er als rector natuurlijk staan en snel reageren", verduidelijkt Sels in "De ochtend" op Radio 1.

"Met alle respect voor Rik Torfs, maar ik ben iemand die de universiteitsexperten zal aanmoedigen om het forum op te zoeken, én zal dat minder zelf doen. Minder de man, meer de ploeg zeg maar. De KUL heeft een grote rijkdom aan expertise. Die wil ik niet minder ter beschikking stellen aan de maatschappij, maar juist veel meer."

Professoren overtuigen

Ook de KUL-professoren zal Sels moeten overtuigen. Zij stemden tijdens de rectorverkiezingen meer voor tegenkandidaat Rik Torfs.

"Ook daar is het verschil heel klein. In Leuven is het een traditie geworden dat de eindstrijd, tussen de twee kandidaten voor de rectorpositie, bijzonder nipt eindigt. Vorige keer was het nog spannender dan het nu was. Met zo'n klein overwinningsverschil weet ik dat ik mijn programma niet zomaar aanvaard krijg. Ik zal een groot draagvlak moeten creëren."

"Voor de helft vrouwen in bestuursraad"

De bestuursraad samenstellen is aan de KU Leuven volgens Sels een bijzonder belangrijke stap. "We hebben nu een rector die zich laat omringen door een 7 à 8-tal vicerectoren. Die leiden onder andere de grote wetenschapsgroepen, staan in voor het onderwijs én voor het studentenbeleid."

Volgens Sels is het daarom belangrijk naar gendergelijkheid te streven bij de nieuwe bestuursraad. "We moeten bij dat hoogste orgaan, waar we dat beslissingsrecht hebben, naar een 50/50-verhouding gaan. Daarmee wil ik een belangrijk maatschappelijk signaal doorgeven." 

De nieuwe bestuursraad moet snel gevormd worden, want de raad van bestuur verwacht een voorstel van Sels voor het einde van de maand juni. De universiteitsraad en de raad van bestuur moeten namelijk eerst die kandidaat-vicerectoren goedkeuren. "Ik heb vanaf nu een anderhalve maand om die oefening rond te krijgen", aldus de kersverse rector. 

Meest gelezen