N-VA: "Leidt voorstel Rutten tot jobcreatie of jobvernietiging?"

Coalitiepartner N-VA reageert kritisch op het voorstel van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten om iedereen 500 euro per maand onbelast te laten bijverdienen. Kamerlid Wim Van der Donckt vraagt zich af of dat niet zal leiden tot jobvernietiging.
Kamerlid Wim Van der Donckt (N-VA)

De N-VA wil wel degelijk de loonkosten verder verlaten. Maar de regeringspartij plaatst dus kanttekeningen bij het voorstel van de liberalen om iedereen 500 euro onbelast te laten bijverdienen.

"Gaat dat leiden tot jobcreatie of jobvernietiging?" vraagt Wim Van der Donckt zich af. "Bijvoorbeeld de leraar in een technische school die wat onderlegd is in verwarmingstoestellen. Die zou bij mij de herstelling kunnen doorvoeren, maar die komt dan rechtstreeks in concurrentie met de zelfstandige hersteller die wel verplicht zal zijn om sociale bijdragen te betalen en btw aan te rekenen."

Coalitiepartner CD&V wil niet reageren. Het voorstel van Open VLD vraagt nog veel verduidelijkingen, klinkt het bij de christendemocraten. "En het moet sowieso deel uitmaken van een breder debat over rechtvaardige belastingen."

De liberale vakbond reageert ronduit negatief. "Open VLD port werknemers aan er nog een onbelaste mini-job bij te nemen en zo meer te verdienen. Dat zet de deur open naar gewettigd zwart werk", vindt de liberale bond.

Meest gelezen