Nieuwe tegenslag voor Uplace: wordt ruimtelijk uitvoeringsplan vernietigd?

Er dreigt een nieuwe tegenslag voor het geplande winkelcomplex Uplace in Machelen. De auditeur van de Raad van State adviseert namelijk om het ruimtelijk uitvoeringsplan te vernietigen, zo schrijft De Tijd. Zonder dat plan kan het project er niet komen. Uplace zelf blijft strijdvaardig.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de zone Vilvoorde-Machelen is van essentieel belang voor het geplande winkelcomplex. Het plan vult niet alleen de nieuwe bestemming van de gronden in, maar vormt ook de volledige juridische onderbouw van de bouwvergunning. Zonder dat plan kan Uplace geen vergunning krijgen en zou het project er dus ook niet kunnen komen.

De auditeur van de Raad van State adviseert nu om dat plan te vernietigen. Dat advies is niet bindend, maar in de meeste gevallen volgt de Raad van State het wel.

Of het project daarmee helemaal op de helling komt te staan, is niet duidelijk. Als de Raad van State het advies zou volgen, dan kan de Vlaamse regering nog steeds een nieuwe versie van het ruimtelijk uitvoeringsplan goedkeuren. De vraag is nog maar of ze dat ook zou willen doen.

Uplace zelf weigert alvast de handdoek in de ring te gooien. "We blijven enthousiast en we bevestigen ons vertrouwen in de Vlaamse regering", zegt voorzitter Bart Verhaeghe. "Dit is, na de schorsing van onze milieuvergunning een maand geleden, een nieuwe, pijnlijke illustratie van de onmacht van de ondernemer. We moeten lijdzaam toezien hoe een Vlaamse regering ons vergunningen aflevert die door hun politieke tegenstanders voor rechtbanken worden aangevochten."

Meest gelezen