Ontslag Oostenrijkse vicekanselier dreigt regering in crisis te storten

In Oostenrijk heeft vicekanselier Reinhold Mitterlehner ontslag genomen uit de regering maar ook als voorzitter van de conservatieve Volkspartij (ÖVP). Hij is de voortdurende herrie in zijn partij beu, maar zijn ontslag dreigt ook de coalitie met de sociaaldemocratische premier Christian Kern uit elkaar te spelen en opent de deur voor de rechtspopulistische FPÖ.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Oostenrijk wordt geregeerd door een coalitie van de sociaaldemocratische SPÖ van kanselier Christian Kern en de conservatieve ÖVP. Vooral in die laatste partij is er al maandenlang hommeles en wordt ronduit kritiek uitgeoefend op premier Kern.

"Ik heb er genoeg van. De voorbije maanden en dagen zie ik de zin van zo voortwerken niet meer in", zei vicekanselier en minister van Economie Reinhold Mitterlehner (boven). Hij stapt uit de regering, maar neemt ook ontslag als voorzitter van de conservatieven.

Met dat plotse ontslag staat de regering in Wenen nu onder druk. Een mogelijkheid zou zijn om vervroegde verkiezingen te houden, maar uit de peilingen blijkt dat de rechtspopulistische FPÖ als grootste partij uit de stembusslag zou komen en regeringsdeelname onvermijdelijk wordt.

Premier Kern heeft zijn coalitiepartners nu opgeroepen om hun twisten snel bij te leggen en de regering alsnog overeind te houden. Volgens sommigen zou de 33-jarige minister van Economie en rijzende ster bij de conservatieven, Sebastian Kurz, de nieuwe leider van de ÖVP kunnen worden. Kurz is erg populair en zou de partij een flinke boost kunnen geven, aldus nog eens opiniepeilingen. 

Feit is dat Europa niet zit te wachten op een nieuw succes voor populistische partijen zoals de FPÖ, wat dan weer zijn weerslag zou hebben op de eurozone, de Europese Unie en het vluchtelingenbeleid. De EU heeft al de handen vol met gelijkaardige regeringen in onder meer Hongarije en Polen.

Meest gelezen