Ophef over Franse les in Anderlecht: "Papa jette une bombe et va en prison"

Het regent verontwaardigde reacties nadat aan het licht is gekomen dat bovenstaande zinnen gebruikt worden in een handboek Frans voor migranten. Dat is tenminste het geval met een boek dat al drie jaar lang gebruikt wordt door de instelling voor sociale promotie Erasme in Anderlecht.

Het nieuws werd op het internet gegooid door Catherine Lemaire, een vrouw die onderdak biedt aan een Iraakse vluchteling. Die man volgt lessen Frans aan Erasme en was geschokt toen hij in zijn lesmateriaal een aantal opmerkelijke zinnen aantrof.

Het ging om voorbeeldzinnen zoals deze:

  • Il a jeté une bombe et va en prison
  • Il me montre la bombe et la prision

De Iraakse vluchteling begreep niet waarom dergelijke zinnen gebruikt worden, te meer omdat ze bij de man herinneringen oproepen aan het geweld en de terreuraanslagen waarvoor hij zijn thuisland verlaten heeft.

Ook de vrouw bij wie hij woont, begrijpt zijn woede. "Is dat nu verantwoord didactisch materiaal dat voorgesteld wordt door een gastland met het oog op integratie?", vraagt Catherine Lemaire zich af.

"Boek wordt al drie jaar lang gebruikt"

Onze collega's van de Franstalige omroep RTBF hebben de hand kunnen leggen op het bewuste oefenboek dat echt blijkt te zijn. Dat wordt ook bevestigd door Bernard Delécluse, de directeur van het Centre Erasme in Anderlecht.

De directeur geeft toe dat het om "een fout" gaat. Hij wil onderzoeken wie van zijn team verantwoordelijk is, maar vraagt tegelijk om niet alle 40 lleerkrachten van zijn school waar 2.500 leerlingen en studenten zijn, met de vinger te wijzen.

Volgens de directeur wordt de syllabus al drie jaar lang gebruikt. Hij wil niet dat de bewuste zinnen nog gebruikt worden, maar tegelijk is het onmogelijk om elk jaar een nieuw boek te gebruiken en alle pedagogisch materiaal telkens op voorhand te controleren. 

Isabelle Simonis (PS), de minister van Onderwijs van de Franse Gemeenschap (die zichzelf Federatie Wallonië-Brussel noemt) zegt "geschokt" te zijn door het incident. Ze heeft een onderzoek gevraagd door de inspectie, maar zal wachten op dat verslag vooraleer maatregelen te treffen.

Meest gelezen