Trump bijt van zich af op Twitter na ontslag Comey: "Beide partijen zullen me bedanken"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een reeks tweets zijn beslissing verdedigd om FBI-baas James Comey te ontslaan. "Als de rust is teruggekeerd, zullen beide partijen me bedanken", zegt hij. Het Kremlin laat intussen weten dat het ontslag een "interne Amerikaanse aangelegenheid" is.
AFP or licensors

Gisteravond raakte bekend dat Trump FBI-baas James Comey de laan uitstuurt. Hij kan dat doen als president, maar het is hoogst ongebruikelijk. De FBI voert een onderzoek naar mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Er wordt gespeculeerd dat het ontslag verband zou houden met dat onderzoek, maar Trump rept daarover met geen woord.

Wat hij wel zegt op Twitter is dat hij een vervanger zal aanstellen die "het werk veel beter zal doen en de spirit en het prestige van de FBI terug zal brengen". Trump laat ook weten dat de Democraten zelf om het ontslag van Comey hebben gevraagd en dat beide partijen hem zullen bedanken als de rust is weergekeerd.

De beslissing om Comey te ontslaan leidt tot veel commotie in de VS. Democratische Congresleden beschuldigen de president ervan zijn macht te misbruiken en vergelijken hem met Nixon. Ze vragen ook om een openbaar aanklager aan te stellen voor het Rusland-schandaal. Ook enkele Republikeinen zijn kritisch, maar bij de partijtop blijft het voorlopig stil.

(Lees voort onder de tweets)

Kremlin: "Interne aangelegenheid"

Het Kremlin heeft intussen ook gereageerd op de heisa in de VS. "Dit is een soevereine beslissing van de president van de Verenigde Staten, die absoluut niets te maken heeft met Rusland", zo liet de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, weten. "We hopen dat het geen impact zal hebben op de relaties tussen onze landen."

Meest gelezen