U zit te veel, maar daar kan u iets aan doen

We brengen gemiddeld 8 uur per dag zittend door: meer dan goed is voor ons lichaam en onze gezondheid. Ziekenfonds Partena lanceert daarom de campagne "ik zie je wel zitten", om ons bewust te maken van ons zitgedrag. Enkele kleine ingrepen maken op het vlak van beweging immers al een groot verschil.

Veel Belgen hebben een zittende job, en verzamelen zo snel heel wat zittijd op de teller. De VDAB ondersteunt daarom deze bewustmakingscampagne. "60% van de Belgen heeft een zittende job. Tijdens onze werkdag onderbreken we die langere zitperiodes amper 4 of 5 keer. Dat betekent dat we letterlijk vastroesten in onze job", zegt Fons Leroy in "De ochtend". "Dat is zowel nefast voor onze gezondheid, als voor de werksfeer en de creativiteit binnen onze job."

Toch maken enkele kleine ingrepen op dagelijkse basis al een groot verschil. "Je kan bijvoorbeeld consequent de trap nemen in plaats van de lift. Vergaderingen hoeven niet per se zittend te verlopen. En je hoeft je collega's niet per se te mailen of te bellen: stap gerust eens naar hen toe", aldus Leroy.

Wat gebeurt er met je lichaam als je lang zit?

Studies wijzen er consequent op dat het niet gezond is voor je lichaam om langer dan een halfuur aan een stuk stil te zitten. Als je urenlang onafgebroken stilzit, dan gaat je lichaam letterlijk in slaapstand. Je bloed stroomt trager, je gaat minder vet verbranden, en je suikerspiegel stijgt. De combinatie hiervan komt je concentratie niet bepaald ten goede. Op langere termijn verhogen langere zitperiodes de kans op diabetes en depressie.

Wie denkt dat je "de schade" van een zittende job kan compenseren door enkele uren per week intensief te sporten, is eraan voor de moeite. Het lang stilzitten op zich is schadelijk voor ons lichaam, niet louter het gebrek aan beweging.

Concrete tips

  • Zit niet langer dan 8 uur per dag stil
  • Onderbreek je zitperiodes idealiter om het halfuur
  • Wissel verschillende bewegingsfases in de loop van je dag (zitten, rechtstaan, rondstappen) zo veel mogelijk af
  • Geen idee hoe het gesteld is met je beweging? Een stappenteller of app geeft je een concreet beeld 
  • Probeer elke dag een halfuur "matig intensief" te bewegen. Dat betekent dat je hartslag even licht verhoogt, en je ademhaling daarbij ook versnelt. Voorbeelden van mogelijke activiteiten zijn wandelen, fietsen, even dansen of - jawel - poetsen.
  • Daarnaast kan het een goed idee zijn om drie keer per week gedurende een 20-tal minuten "hoog intensief" te bewegen. Dan gaat het om klassieke sportactiviteiten, waarbij je je intens gaat uitleven waardoor je ademhaling en hartslag versnellen en je zweet. 

Zit u te veel? Doe de test

Heeft u het gevoel dat u het grootste deel van uw dag zittend doorbrengt? Via de website "ik zie je wel zitten" kan u uw persoonlijk zitgedrag in kaart brengen, en krijg je tips over hoe u meer kan bewegen.

Meest gelezen