Vakbond: "DHL niet eens slechtste leerling van de klas"

"DHL is niet eens de slechtste leerling van de klas", zegt ACV-secretaris Bjorn Vanden Eynde in "De wereld vandaag" als reactie op de Pano-uitzending van vanavond. Daarin is onder meer te zien hoe werknemers van DHL Aviation jarenlang met interimcontracten werken.

"Ik schrik hier niet van, we zijn al jaren met de problematiek bezig", is Vanden Eyndes eerste reactie op de eerste beelden uit de Pano-uitzending van vanavond. Zelf heeft hij ook ervaring met dossiers bij DHL Aviation. 

"Bij DHL Aviation werd een arbeider op het matje geroepen, omdat hij te veel geklaagd had. Hij werd eerst verwittigd door iemand die daarvoor niet bevoegd was en daarna ontslagen door iemand die daar niet voor bevoegd was."

Swissport Cargo en WVS

Vanden Eynde wijst erop dat DHL Aviation nog niet eens de kwaadste is. "Er zijn er nog veel slechtere in die sector." De vakbondsman noemt bij naam Swissport Cargo Belgium en WVS Belgium, beide actief als bagageafhandelaar op Zaventem.

"Daar werkt men ook heel lang met dezelfde interimarbeiders. Daarbij zijn dag- of weekcontracten verplicht, maar bij deze bedrijven spreekt men zelfs van flexibele interimcontracten. Na 4 uur werken, zeggen ze: "Ga maar naar huis, er is geen werk meer.""

Naar eigen zeggen vechten de vakbonden al lang tegen misbruik van interimarbeiders, "maar we botsen tegen muren", zegt Vanden Eynde. "We proberen zo veel mogelijk mensen te sensibiliseren en te wijzen op hun rechten, maar de politiek moet ingrijpen. Op dat vlak is er de laatste jaren weinig tot niets gebeurd."

Meest gelezen