3 vragen over de schaarste van bepaalde isolatieplaten

Door de schaarste van bepaalde isolatieplaten liggen bouwwerven stil en zouden honderden mensen hun job dreigen te verliezen. Over welke platen gaat het, wat veroorzaakt die plotse schaarste en wat zijn de gevolgen? 3 vragen en 3 antwoorden.

Met welke platen is er een probleem?

Er is momenteel een schaarste van isolatieplaten op basis van polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR). Het gaat dus om alle duidelijkheid niet om glaswol, minerale wol en andere isolatiesystemen die niet met die stoffen worden gemaakt. PUR- en PIR-platen zijn kunststoffen platen die vrij dun zijn, maar wel goed isoleren en bovendien goed om kunnen met vocht.

Bij de isolatie van platte daken, spouwmuren en vloeren wordt heel vaak gebruikgemaakt van dergelijke platen. Het probleem bij die platen zit hem bij de chemische stof Methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI), het hoofdbestanddeel van zowel PUR- als PIR-platen. Het is die MDI-aanvoer die momenteel stokt.

(lees verder onder de foto)

Wat is het probleem met de MDI-aanvoer?

Het grote probleem is dat MDI wereldwijd maar door een handvol producenten wordt gemaakt. Door een samenloop van omstandigheden is die productie vertraagd. Zo wordt isolatie steeds populairder, waardoor de vraag het aanbod overschrijdt. Om aan die stijgende vraag te voldoen zijn twee grote nieuwe MDI-fabrieken gepland. Een nieuwe productielijn van BASF in Duitsland en een nieuwe vestiging van Dow Chemicals in Saudi-Arabië, maar die bouw heeft grote vertragingen opgelopen.

Bovendien zijn er eind 2016 grote incidenten geweest bij drie producenten van MDI. Zo was er een explosie en een brand bij BASF in Ludwigshafen in Duitsland (foto onder), een chemisch incident bij Wanhua in China en is er -om onbekende redenen- een tijdelijke productiestop bij Huntsman in ons land. Tegelijk is de vraag naar de materialen wel blijven toenemen.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Wat zijn de gevolgen van de schaarste?

Door het tekort van het hoofdcomponent MDI, worden er minder PUR- en PIR-platen geproduceerd. Dit heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de prijzen die fel stijgen. Sinds januari is er een prijsstijging opgetekend van zo'n 30 procent. Dat is rampzalig voor aannemers, want in offertes worden op voorhand prijzen en de te gebruiken materialen vastgelegd. Voor toekomstige overeenkomsten zou een aannemer eventueel kunnen werken met een dagprijs.

Bovendien lopen de levertermijnen erg hoog op. Soms gaat het over enkele weken, maar volgens de Confederatie Bouw zouden producenten in sommige gevallen zelfs geen termijn meer meegeven. Ook dat werkt de vertraging verder in de hand. Dat heeft als gevolg dat verschillende werven stilliggen en werknemers momenteel terugvallen op tijdelijke werkloosheid. Honderden banen zouden hierdoor bedreigd zijn.

Meest gelezen