400 woningen gezocht voor Brusselse daklozen tegen 2020

Tegen eind 2020 400 woningen vinden voor Brusselse daklozen die op straat slapen: dat is de doelstelling van de campagne 400Daken die is gelanceerd door verschillende Brusselse hulporganisaties. In juni volgt een eerste kennismaking met de daklozen tijdens "Ontmoeting voor een woning", maar daarvoor zoekt de campagne nog 350 vrijwilligers.

De campagne 400Daken moet duidelijk maken dat de huidige denksporen om woningen voor daklozen te voorzien, nog kan worden geoptimaliseerd. Volgens de organisaties is er nood aan meer gedurfde oplossingen. Zo moet meer werk worden gemaakt van kleinere woningen als antwoord op het gebrek aan bouwgrond of te hoge kosten.

Uit een telling van La Strade uit 2014 bleek dat er nog 400 mensen effectief permanent op straat leven. Die mensen moeten tegen 2020 een onderdak hebben. Daarom worden politici, publieke en private eigenaars en private investeerders opgeroepen om zo snel mogelijk woongelegenheden te ontwikkelen.

Vrijwilligers gezocht

Om het doelpubliek nog beter te kunnen afbakenen, gaat 400Daken van 26 tot 29 juni zelf de straat op tijdens de actie "Ontmoeting voor een woning". Daarbij zullen ze de daklozen vragen naar hun specifieke situatie en behoeften.

De campagne zoekt zo'n 250 tot 350 vrijwilligers die 's avonds of overdag kunnen helpen. 's Avonds om effectief in gesprek te gaan met de mensen die op straat slapen, overdag om de resultaten van de interviews te verwerken.

Meest gelezen