"Ach, ze is gewoon een vrouw die mee is met haar tijd"

"Het was een prachtige opeenvolging van Europese royals om de 80e verjaardag van koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen te vieren. Maar ze werden allemaal overtroffen door een Belgische gaste in een eerder riskante outfit", blokletterde de Britse nieuwswebsite Daily Mail bij het zien van de foto’s die afgelopen dinsdag gemaakt werden op het balkon, waar de aanwezige royals naar het publiek konden wuiven. Die gaste was de in 1977 in Ukkel geboren Désirée Kogevinas, kleindochter van een oom van koning Harald. De "riskante outfit" had betrekking op het gebrek van een bh, waardoor de tepels van Kogevinas, door de kou blijkbaar, duidelijk zichtbaar waren. In Noorwegen, waar er uitgebreid over het feest bericht werd, reageerde men alvast verdeeld.

Volgens nieuwswebsite Nettavisen liet Kogevinas haar beha thuis en veroorzaakte ze zo een mediastorm. Etiquette-expert Reidar Helliesen verduidelijkt: "Dit is een vreemde outfit. Je zou denken dat ze het niet gewoon is in koninklijke middens te vertoeven. Dit is ongepast en duidt vooral op het feit dat je aandacht zoekt."

De Noorse royaltywatcher Kjell Arna Totland vond dat men niet zo kritisch mocht zijn: "Haar moeder heeft ooit een gelijkaardig kleed gedragen. Maar zij droeg er wel nog iets onder. Misschien had Désirée dat ook beter gedaan. Maar ze is een vrouw die meegaat met haar tijd."

Volgens lifestylewebsite Minmote stal Kogevinas de show met een gewaagde jurk, die niets aan de verbeelding overliet. Etiquette-expert Reidar Helliesen opnieuw: "Deze outfit was een duidelijke breuk met de dresscode die men normaal op zo’n evenement zou verwachten. Als er al iemand iets mag dragen wat niet met de dresscode overeenkomt, dan zijn het de gastheer of gastvrouw. Maar zeker niet een gast of gaste. Je mag nooit het zonlicht wegnemen van het koninklijke koppel dat gevierd wordt."

Redactrice Martine Lunder maakte een vergelijking met Kate Moss die een dergelijke jurk wellicht zou dragen aan de Rivièra: "En dan zou ze zelfs daar bekijks hebben. Voor mij is dit vulgair. In ieder geval zal Kogevinas ook tijdens het banket over de tongen gegaan zijn."

De Noorse nieuwswebsite Dagbladet vroeg zich alvast af wat prinses Victoria van Zweden van de opvallende aanwezigheid van Kogevinas op het balkon wel moet gedacht hebben.

Ook buiten Noorwegen hadden fashionista’s en royaltywatchers hun eigen mening over de kledijkeuze van Kogevinas. Zo noteerde bijvoorbeeld de Duitse lifestylewebsite Bunte: "Op een koninklijk galadiner aantreden zonder beha? Van een absolute ‘Mega-Fauxpas’ gesproken. Een modeschandaal, niet meer en niet minder." Een Zweedse modewebsite had het over "het schandaalkleed waarover iedereen praat" en dat het op foto’s duidelijk was dat ze beter wél een beha gedragen had.

Meest gelezen