"Robert Mugabe valt niet in slaap in het openbaar, hij beschermt zijn ogen"

De Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe gaf de laatste jaren vaak de indruk dat hij op internationale conferenties of andere openbare optredens zat te slapen, maar die indruk klopt niet. Dat beweert althans de woordvoerder van het 93-jarige staatshoofd in de krant The Herald. "De president kan niet langer sterk licht verdragen", aldus George Charamba. "Als je goed oplet, dan zie je dat hij gewoon naar beneden kijkt om te vermijden in het licht te moeten kijken. Als ik lees dat de president op conferenties slaapt, dan denk ik dat dat niet correct is."

Hoewel Mugabe het oudste staatshoofd ter wereld is, blijft hij actief. Die activiteiten eisen echter al een paar jaar zijn tol. Vorige week nog werd een slapende Mugabe opgemerkt op het Wereld Economisch Forum over Afrika, in het Zuid-Afrikaanse Durban.

In binnen- én buitenland is Mugabe, onder andere wegens zijn neiging te pas en te onpas in slaap te vallen, al vaker het mikpunt van spot geweest. Toch weet hij niet van ophouden: hij gaf al te kennen dat hij in 2018 opnieuw kandidaat is om zichzelf op te volgen, voor een nieuwe termijn van vijf jaar. Mugabe leidt het land al sinds zijn onafhankelijkheid in 1980, maar al geruime tijd broeit, vanwege economische moeilijkheden en zijn autoritaire regeerstijl, het protest tegen de slaperige leider.

Om zijn redenering te staven, verwijst Charamba naar Nelson Mandela. "Herinner u, bij Mandela mocht men ook geen flits gebruiken voor een foto. Dat is nu eenmaal wat er gebeurt als je 93 bent."

Over de gezondheidstoestand van Mugabe gaan al langer geruchten rond. Verblijven in Singapore voor "routine-onderzoeken", zoals begin deze week, voeden die geruchten.

Meest gelezen