Authentieke werken van straatkunstenaar Banksy onder de veilinghamer

Vandaag start in Los Angeles een veiling met een tiental werken van de anonieme straatkunstenaar Banksy. Volgens veilinghuis Julien's Auctions haal je al voor enkele tienduizenden dollars een échte Banksy in huis. Het aanbod is erg uiteenlopend: gaande van een deur, over een stuk muur tot een klassieke ingekaderde schets.

Veilinghuis Julien's Auctions biedt enkele bijzonder iconische werken aan, waaronder de "Umbrella rat", die Banksy in 2003 schilderde in Berlijn toen hij in de Duitse hoofdstad woonde. "Het gaat bovendien om de oorspronkelijke deur waarop hij de rat geschilderd heeft", aldus veilingmeester Michael Doyle.

"Het stuk is een tijdlang in handen geweest van een privéverzamelaar. Die had de schets opgemerkt op de deur van een privégebouw, waarop hij erin geslaagd is die deur te kopen van de eigenaar van dat gebouw. Dat is het uitzonderlijke van deze veiling: we zijn erin geslaagd om authentieke stukken street art aan te bieden, geen voorbereidende schetsen."

Een ander werk dat wordt geveild, is "Black Bobby" uit 2003, dat dateert uit de periode voor Banksy bij het grote publiek bekend werd. "We zien hier wel al zijn kenmerkende stijl en iconografie, die in de loop van zijn carrière zijn handelsmerk is geworden. Eigenlijk is Banksy nog nooit zo relevant geweest als nu, in deze tijden. Zijn werken worden dan ook steeds meer waard, omdat zijn politieke boodschappen mensen zo direct aanspreken."

Prijskaartje

Wie pakweg een deur of stuk muur met een authentieke Banksytekening in huis wil halen, zal diep in zijn buidel moeten tasten. "We schatten dat de "Umbrella rat" onder de hamer zal gaan voor 30.000 tot 50.000 dollar. Maar misschien halen we zelfs de kaap van de 100.000 dollar", aldus Doyle. "Voor de "Brown Bobby" hebben zich al verschillende geïnteresseerde kopers gemeld. De kans dat dit werk voor meer dan 100.000 dollar verkocht wordt, is erg groot."

De papieren schets van de maagd Maria "Toxic Mary" zou voor "amper" 10.000 dollar al geveild kunnen worden. Een peulenschil in vergelijking met de opbrengst van eerdere werken, die steevast voor bedragen boven de 100.000 dollar werden verkocht.

Meest gelezen