Bouwwerven liggen stil door schaarste van isolatiemateriaal: honderden jobs bedreigd

In de bouwsector zijn honderden jobs bedreigd door een schaarste van bepaalde soorten isolatiemateriaal. Veel bouwwerven liggen daardoor stil. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zijn de prijzen sinds begin dit jaar al met 30 procent gestegen en lopen de levertermijnen op. Volgens minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is er geen algemene schaarste. "De bouwsector staat vrij om met andere producten te werken." Volgens de Confederatie Bouw zijn de alternatieven echter vaak duurder.

Door technische problemen in enkele fabrieken die isolatiematerialen op basis van polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) produceren, zijn die bepaalde isolatiematerialen erg schaars geworden. Sinds eind april liggen daardoor veel bouwwerven helemaal stil. De Vlaamse Confederatie Bouw trekt aan de alarmbel. "Sinds begin dit jaar zijn er prijsstijgingen tot 30 procent", zegt Véronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw aan VRT Nieuws. "Voor bepaalde producten krijgen we zelfs geen levertermijn meer."

De toestand is volgens de sectororganisatie "dramatisch". Doordat de isolatie niet kan worden geplaatst, ligt ook de verdere afwerking van de getroffen gebouwen stil. "Dit gaat honderden banen kosten en de productie loopt grote achterstand op", zegt Vanderbruggen. "We zijn in een soort kettingreactie terechtgekomen. Het gaat niet alleen om koude- of warmte-isolatie, maar ook om geluidsisolatie. Dat zijn producten die veel worden gebruikt."

De Confederatie Bouw vraagt aan de overheid om uit te pluizen wat de plotse wereldwijde schaarste heeft veroorzaakt. "Gaat het hier over kartelvorming of afspraken", vraagt Vanderbruggen zich af. "We moeten ook samen zitten met de leveranciers zelf."

2010 Getty Images

Tommelein: "Alternatieven op de markt"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) benadrukt dat de wetgeving in verband met fiscale aftrekbaarheid van isolatiewerken materiaalneutraal is. "We hebben geen voorkeur voor het product dat wordt gebruikt om te isoleren", zegt hij aan VRT Nieuws. "Er zijn nog andere materialen op de markt."

"We kunnen geen beslissingen nemen, omdat een bepaald product nu niet meer voorhanden is", zegt hij. "De bouwsector is vrij om te gebruiken wat er allemaal op de markt is." Al is het volgens Tommelein wel noodzakelijk om te bekijken wat er precies aan de hand is. Een eventueel onderzoek naar prijsafspraken moet worden aangekaart bij bevoegd minister Kris Peeters (CD&V).

Ook een leverancier van isolatie benadrukt overigens aan onze redactie ook dat er geen algemene schaarste is aan isolatiematerialen. Isolatie die wordt geproduceerd met andere dan de schaarse grondstof rolt wel nog normaal van de band.

Confederatie Bouw: "Alternatieven gebruiken is niet evident"

Volgens de Confederatie Bouw is het evenwel niet evident om andere materialen te gebruiken om te isoleren, omdat het product in kwestie veel minder dik is dan de alternatieven op de markt. Om dezelfde isolatiegraad te krijgen, moet met andere woorden veel meer isolatiemateriaal worden gebruikt. En dat drijft de prijs natuurlijk op, wat problematisch is voor offertes die al zijn goedgekeurd.

Bovendien worden volgens de Vlaamse Confederatie Bouw in bijna 9 op de 10 gevallen de schaarse platen gebruikt om te isoleren. "Het gebruik van glaswol, rotswol, cellulose en andere materialen is bijna verwaarloosbaar klein", klinkt het.

Meest gelezen