Brussel verplicht sterilisatie van alle huiskatten

De Brusselse regering heeft op initiatief van staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) een besluit goedgekeurd dat vanaf 2018 de sterilisatie van alle huiskatten in Brussel verplicht. Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert verheugd en roept Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) op om het voorbeeld te volgen.
2016 Getty Images

De maatregel houdt in dat alle voor 1 januari 2018 geboren katten moeten gesteriliseerd worden voor 1 juli 2018. Volwassen katten die naar Brussel verhuizen moeten gesteriliseerd worden binnen de 30 dagen na de verhuis. Alle na 1 januari 2018 geboren katten moeten verplicht gesteriliseerd worden voor ze 6 maanden oud zijn. Wie de verplichte sterilisatie niet naleeft, riskeert een boete.

"Een gesteriliseerde kat leeft langer en wordt minder snel ziek. Ze is ook minder agressief. Zo'n kattin zal ook 's nachts minder actief zijn en minder vechten met andere katten. Daardoor neemt nachtelijke overlast door kattenlawaai af en lopen de katten minder verwondingen op", zegt Debaets.

"Daarbovenop zal de kattenpopulatie ook drastisch dalen waardoor het aantal gevallen van katteneuthanasie ook zal dalen. Elk jaar worden er in Brussel om en bij de 900 katten geëuthanaseerd wegens plaatsgebrek in de opvangcentra. Hoog tijd om die praktijken een halt toe te roepen en maatregelen te nemen die het welzijn van onze katten ten goede komen."

Er is een uitzondering voor professionele kwekers en occasionele kwekers, maar die moeten wel een erkenning aanvragen.

GAIA: "Noodzakelijke maatregel"

GAIA reageert verheugd op de aankondiging. De dierenrechtenorganisatie heeft het over een "noodzakelijke maatregel om de overpopulatie van katten terug te dringen en massale dumping van ongewenste katten in asielen in te dijken."

"Er komt eindelijk een einde aan de dramatische situatie waarin duizenden katten elk jaar opnieuw terecht komen", zegt Ann De Greef, directeur van GAIA. "We hopen oprecht dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts nu snel het voorbeeld volgt van Wallonië en Brussel."

Meest gelezen