Carolus V Festival dompelt Brussel onder in de Renaissance

Het Brusselse historische en archeologische erfgoed van de Renaissance wordt van mei tot september opnieuw in kijker gezet tijdens het Carolus V Festival. De organisatie heeft de brede waaier aan feestelijke en culturele activiteiten voorgesteld.

In het Broodhuis op de Grote Markt wordt op 18 mei het 150-jarig bestaan van Charles de Costers "De Legende van Uilenspiegel, een Brussels literair meesterwerk", gevierd. De Family Day op 21 mei laat de hedendaagse gezinnen een tijdssprong maken met thematische spelletjes als kruisboogschieten en een heus Renaissance-buffet.

Op het programma staan ook enkele klassiekers zoals het feest van de Ommegang, dat van 5 tot 8 juli plaatsvindt in het Warandepark. Het hoogtepunt is zoals elk jaar de historische stoet van de Ommegang waarbij 1.400 figuranten de sfeer van de 15e eeuw op woensdag 5 en vrijdag 7 juli naar de straten van Brussel en de Grote Markt brengen.

Deze editie gaat ook speciale aandacht uit naar Remigio Cantagallina, een Italiaanse kunstenaar die 400 jaar geleden Europa doorkruiste. Via een tentoonstelling en wandeling rond zijn tekening word je meegezogen naar het Brussel en Europa van toen.

Voor het Carolus V Festival opent het Erasmushuis, één van de oudste woningen van België (1515), opnieuw de deuren. Nu het interieur terug hersteld is in zijn oorspronkelijke staat, is het een waar kijkstuk en bovendien zal er uitzonderlijk een eigenhandig brief geschreven van Keizer Karel worden tentoongesteld.

Meest gelezen