Chodiev dient nu ook klacht in tegen Georges Gilkenet (Ecolo)

De Belgisch Oezbeekse zakenman Pathok Chodiev heeft nu ook een klacht ingediend tegen Ecolo-Kamerlid Goerges Gilkinet, die deel uitmaakt van de onderzoekscommissie-Kazachgate. Eerder had hij ook al de Kamer gedagvaard wegens vermeende fouten bij de werking van de onderzoekscommissie. Chodiev zegt dat hij ten onrechte wordt beschuldigd van corruptie.
RIA Novosti

De onderzoekscommissie-Kazachgate gaat na of Chodiev het parlement en het gerecht beïnvloed heeft zodat hij een minnelijke schikking kon krijgen voor zijn fraudedossier. Chodiev dagvaardt de Kamer en nu ook Kamerlid Georges Gilkinet. 

"Uit een vergelijking van beide dagvaardingen blijkt duidelijk dat ze een gemeenschappelijke doelstelling hebben", reageert Kamervoorzitter Siegfried Bracke. "Chodiev wil de Kamer als geheel én via een van haar leden intimideren bij het uitoefenen van haar grondwettelijke bevoegdheid."

Bracke zegt dat de Kamer Gilkinet bij zal steunen in de verdediging van zijn grondwettelijke rechten en via hem ook van die van alle leden van de Kamer. "Dat is niet gebruikelijk", zegt Bracke, "maar in dit geval gaat het om een princiepskwestie." 

Meest gelezen