EU-onderhandelaar Barnier belooft Ierland steun bij brexit

Michel Barnier, de Europese onderhandelaar voor de brexit, is in Ierland ontvangen als een staatshoofd. Hij belooft de EU-lidstaat Ierland alle steun bij een nakende brexit. Ierland wordt beschouwd als het land dat economisch het meest te lijden kan hebben bij het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

"Ik verzeker het Ierse volk: in deze onderhandelingen zullen de belangen van Ierland ook de belangen van de Unie zijn", dat beloofde Barnier tijdens een toespraak tot het Ierse parlement in Dublin, een eer die normaal weggelegd is voor staatshoofden en regeringsleiders.

Hij waarschuwde de Ieren wel dat er grote gevolgen dreigen voor het land. Eén van die gevolgen is het opnieuw opduiken van grenscontroles tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland, een zelfbesturend gebiedsdeel van het VK.

De EU zal de Ierse belangen inzake die grens verdedigen, maar er zullen zekere controles nodig zijn, zei hij nog. Tegelijk wil hij een eerlijk vrijhandelsakkoord bekomen dat de gevolgen voor de Ierse economie zou kunnen beperken.

Ook wil hij op geen enkele manier de vrede in Noord-Ierland in het gedrang brengen. Sommigen vrezen een terugkeer naar de gewelddaden van voor het Goede Vrijdagakkoord van 1997.

Ierland vreest een brexit, en terecht

Ierland is het EU-land bij uitstek dat te lijden dreigt te hebben onder een terugtrekking van het VK uit de Europese Unie. Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn de belangrijkste handelspartner van de Ierse Republiek.

Een brexit zou Ierland tot 40.000 banen kunnen kosten. Bovendien ligt Groot-Brittannië strategisch tussen Ierland en de rest van de EU. Zowel Noord-Ierland als de Republiek hebben het voorbije decennium erg veel baat gehad bij het openstellen van de grens. Die was tot 1997 strikt gecontroleerd door de burgeroorlog.

Bovendien komt Ierland zelf uit een zware financiële crisis, waarbij het land enkele jaren geleden zwaar moest besparen in ruil voor een hulppakket van de EU en het Internationaal Muntfonds. Ierland kan dus een nieuwe klap best missen.

Meest gelezen