Ex-premier Valls krijgt geen plaats op kieslijst van Macron

Voormalig socialistisch premier Manuel Valls zal bij de komende parlementsverkiezingen in Frankrijk niet op de kieslijst staan van "La République en Marche", de beweging van president Emmanuel Macron. Volgens de partij "voldoet zijn kandidatuur niet aan de voorwaarden".

"Een voormalige premier is natuurlijk niet zomaar iemand", zei secretaris Richard Ferrand op de persconferentie. "Hij heeft - aan de late kant - een kandidatuur voor onze lijst ingediend, die van nabij onderzocht moest worden. We hebben vastgesteld dat zijn kandidatuur niet voldoet aan onze criteria."

Bij "La République en Marche" zijn immers geen kandidaten welkom die al drie parlementaire mandaten achter de rug hebben, wat in het geval van Valls zo is. "Die regel was al sinds januari bekend."

Vreemd genoeg wordt er rechtstreeks tegenover Valls geen andere kandidaat aangesteld in zijn kiesdistrict. "La République en Marche" heeft enkel in dat ene district geen kandidaat. In totaal vaardigt ze dus 576 mensen af in plaats van 577.  Voor 150 kiesdistricten is er nog niemand aangeduid.

Dat betekent dat Valls nog steeds kan deelnemen aan de Franse parlementsverkiezingen, op een andere lijst. Als Valls dan verkozen geraakt, kan Macron er alsnog voor kiezen om met zijn voormalige partijgenoot bij de PS samen te werken. 

Over de voorlopige kieslijst

Bij de bekendmaking van de - nog onvolledige - kandidatenlijst benadrukte de secretaris van "La République en Marche" ook nog dat er op de lijst exact even veel mannen als vrouwen staan, nl. 214. De resterende 150 kandidaten op de lijst van de partij moeten ten laatste op 19 mei bekend zijn.

Van de 428 kandidaten op de lijst zijn er 24 in het verleden al parlementslid geweest voor de Parti Socialiste. Op de voorlopige lijst staat geen enkele kandidaat vanuit rechtse hoek. 52% van de kandidaten heeft nooit eerder een politiek mandaat uitgeoefend. Amper 5% van de kandidaten is ooit al verkozen geweest. De jongste kandidaat is 24 jaar, de oudste 72.

In totaal hadden 19.000 mensen een dossier ingediend om op de lijst van "La République en Marche" te komen. De Franse parlementsverkiezingen vinden plaats op 11 en 18 juni.

Meest gelezen