Groot Nigeriaans prostitutienetwerk ontmanteld in Brussel

De politie heeft vanmorgen een grootschalig netwerk van mensenhandelaars in het prostitutiemilieu ontmanteld vlak bij het Brusselse Noordstation. Een dertigtal jonge meisjes werd gered en vijf verdachten opgepakt. De meisjes werden gebrainwasht met voodootechnieken.

De speurders vielen 's morgens vroeg tegelijkertijd binnen op verschillende locaties in het land: de schuiladressen van de verdachten, "safehouses" waar de slachtoffers zouden zijn ondergebracht en een 30-tal bordelen in het Brusselse prostitutiekwartier. De politie pakte vijf verdachten, waaronder de hoofdverdachte op. Een dertigtal zwaar getraumatiseerde jonge meisjes werd gered.

Het onderzoek richtte zich op het netwerk van een Nigeriaanse pooister. De vrouw zou zich de laatste jaren hebben opgewerkt in het Brusselse prostitutiemilieu en zou nu aan het hoofd staan van een netwerk dat "berucht zou zijn voor de meedogenloze aanpak van jonge Nigeriaanse prostituees", aldus de federale politie.

Voodooceremonie in Nigeria

De Nigeriaanse meisjes legden al een lange weg af voor ze in het Brusselse prostitutienetwerk terechtkwamen. Ze kregen in hun thuisland de belofte van een mooie toekomst in Europa.

In ruil voor de verre reis moesten ze een gruwelijke voodooceremonie ondergaan waarbij ze moesten zweren dat ze hun pooister altijd zouden gehoorzamen.

Volgens Patsy Sörensen van Payoke, het opvangcentrum voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel, is deze voodooceremonie een veelgebruikte techniek om jonge meisjes te manipuleren. "Jonge meisjes van 12 jaar worden naar een tempel gebracht, ze moeten een aantal intimiderende rituelen ondergaan zoals schaamhaar, nagels en maandverbanden afgeven, een vies drankje drinken en vooral... beloven dat ze dit nooit zullen verder vertellen", aldus Sörensen.

Na het afleggen van de eed werden de meisjes in groep tot aan de kust van Libië getransporteerd. Volgens de federale politie is dit een tocht vol ontbering en acuut levensgevaar die verschillende weken tot maanden kan duren. Tijdens de tocht werden de meisjes geregeld verkracht en er stierven zelfs meisjes door ontbering.

Van zodra ze in Europa aankwamen, werden ze meteen ingezet in een prostitutiekwartier en moesten ze zo snel mogelijk een afgesproken bedrag - 45.000 euro - verdienen als prostituee. Als de meisjes niet gehoorzaamden of probeerden te vluchten, werd hun familie in Nigeria bedreigd, afgeperst, geslagen, ontvoerd of zelfs gedood.

Meest gelezen