Indiaas Hooggerechtshof onderzoekt controversiële "Triple Talaq"-scheidingswet

Het Indiase Hooggerechtshof onderzoekt of de scheidingswet waarbij moslimmannen van hun vrouw kunnen scheiden door drie keer het woord "talaq" uit te spreken, in strijd is met de geloofsvoorschriften van de islam. De rechtszaak is aangespannen nadat er een grootschalige petitie werd uitgevaardigd door moslimactivistes tegen de controversiële wet. Dat meldt de BBC.

In India kunnen moslimmannen door de controversiële scheidingswet "Triple Talaq" van hun vrouw scheiden. Daarbij hoeven ze slechts drie keer het woord "Talaq" te zeggen tegen hun vrouw, wat "scheiding" betekent.

"Triple Talaq" is al jaren onderwerp van discussie, want in de meeste moslimlanden, zoals Pakistan en Bangladesh, is het verboden. India is dan ook een van de weinige landen waar de omstreden wet nog altijd legaal is.

Moslimactivistes en islamwetenschappers omschrijven de praktijk als discriminerend en onrechtvaardig. Ze verwijzen daarvoor naar de Koran, die aangeeft dat een scheiding verspreid moet worden over een verplichte bezinningsperiode van drie maanden. Pas na drie maanden zou de scheiding echt kunnen plaatsvinden, met de bekrachtiging van een islamitische geestelijke. Als reactie op de controversiële scheidingspraktijk, vaardigden ze daarom een grootschalige petitie uit. Het Indiaas Hooggerechtshof onderzoekt nu of de wet in strijd is met de geloofsvoorschriften van de islam, en schakelt daarvoor vijf juryleden in met elk een verschillende religieuze achtergrond.

Scheiding via Facebook en WhatsApp

De Indiase moslimmannen hebben hun scheiding zo geregeld. De laatste jaren verkondigen ze hun scheiding steeds meer via een brief, de telefoon of een sms-berichtje. Ze gebruiken ook socialemediakanalen zoals Facebook, WhatsApp en Skype om de mondelinge scheidingsformule toe te passen.

Het overkwam ook Shayara Bano (35), getrouwd en moeder van twee kinderen. In 2015 ging ze haar ouders bezoeken voor een medische behandeling in het noorden van Uttarakhand, toen één brief haar wereld op zijn kop zette. Haar man schreef dat hij wilde scheiden. "Daarna negeerde hij mijn oproepen of schakelde hij zijn telefoon uit. Ik kon hem niet meer bereiken. Ik ben zo ongerust, want mijn kinderen hun leven is verpest", vertelt Bano aan de BBC. Ze heeft haar man 15 jaar lang, tevergeefs, proberen te bereiken.

Moslims vormen met ruim 155 miljoen inwoners de grootste religieuze minderheidgroep in India. De echtscheidingsregeling verloopt voor hen via de islamitische huwelijkswet.

Meest gelezen